Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Muffiny żabki

| 25.01.2012, aktualizacja: 27.01.2012 | 0

Propozycja kolorowego deserku na mroźne dni.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki 
- płaska łyżeczka kakao 
- 15 dag drobnego cukru 
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczanej 
- 10 dag czekolady deserowej 
- szklanka mleka 
- 2 jajka 
- 1/2 szklanki oleju

Do dekoracji: 
- draże czekoladowe 
- 10 dag białej polewy czekoladowej 
- 3 łyżki mleka 
- zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:
1. Czekoladę z 1/4 szklanki mleka podgrzewaj na małym ogniu, aż się stopi. Zestaw z ognia. Dolej resztę zimnego mleka, wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj olej, wymieszaj widelcem.
2. Do wysokiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczaną. Wlej przygotowaną mieszankę czekoladowo-jajeczną. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. \
3. Przygotuj formę na muffinki z 12 zagłębieniami. W każdym zagłębieniu umieść papierową foremkę. Napełnij ciastem do wysokości 3/4. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Do rondelka wlej 3 łyżki mleka, dodaj polewę czekoladową. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada się stopi.
5. Odłóż 2 łyżki polewy, a do reszty dodaj kilka kropelek barwnika. Posmaruj nią wierzchy muffinek. Z odłożonej polewy i draży zrób oczka i języki. Pozostaw ciastka do czasu, aż polewy całkowicie zastygną.

Przygotowanie: 60 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?