Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Musaka

Dla dziecka od 3. roku życia

do 180 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
musaka, zapiekanka
fot. kristina0708 - Fotolia.com

Musaka - składniki

  • 2 bakłażany
  • 1/2 kg wołowiny (jagnięciny)
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka tartego parmezanu

Musaka - sposób przygotowania

Bakłażana umyj i pokrój w cienkie plastry. Posól, zostaw na pół godziny, opłucz. Zrumień je bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstaw. Cebulę obierz i pokrój w plas-try. Czosnek obierz i drobno pokrój. Mięso zmiel, wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż 5 minut, stale mieszając, aż się zetnie. Dodaj cebulę, czosnek i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, odrobinę soli i pieprzu. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę bakłażana. Rozłóż mięso, przykryj resztą bakłażana. W misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, przypraw solą i pieprzem. Mieszanką polej zapiekankę, posyp tartym parmezanem. Piecz 45 minut w piekarniku w 180ºC.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?