Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Na co należy zwracać uwagę przy wyborze kosmetyków dla niemowląt?

| 25.07.2007, aktualizacja: 23.01.2014 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
skóra dziecka
fot. Materiały prasowe
Zapoznaj się ze składem kosmetyków, aby uniknąć szkodliwych substancji.

Skóra dziecka wymaga szczególnego traktowania, ponieważ jest pięciokrotnie cieńsza i dużo bardziej wrażliwa niż skóra osoby dorosłej.

Jej naturalny płaszcz ochronny nie jest jeszcze w pełni wykształcony.Produkty z nowoczesnej serii pielęgnacyjnej HiPP Babysanft są wyjątkowo łagodne dla skóry i całkowicie bezpieczne – opracowane we współpracy z pediatrami i położnymi, tak aby zminimalizować ryzyko alergii. Nie zawierają żadnych substancji mogących wysuszać czy podrażniać skórę. Można stosować je już od 1. dnia życia.



Składniki wskazane w pielęgnacji skóry (występują w produktach HiPP)

CM-Glucan (Carboxymethyl Betaglucan)

Immunoaktywna substancja polisacharydowa, wyizolowana ze ścian komórkowych drożdży piekarniczych, wspierająca naturalne mechanizmy ochronne i wspomagająca zachowanie naturalnego pH skóry. Dowiedziono, że po jej regularnym stosowaniu wzrasta poziom nawilżenia skóry. CM-Glucan sprawia także, że skóra lepiej i szybciej się regeneruje. Ten składnik pod nazwą HiPP – Hauptschutz¨ stosuje firma HiPP w produktach pielęgnacyjnych HiPP Babysanft.

Olejki roślinne (Vegetable Oils)
Są pożądane w pielęgnacji skóry. Wyjątkowo cenny jest olejek migdałowy, który zaliczany jest do olejów roślinnych najwyższej jakości. Charakteryzuje go wysoka zawartość przyjaznych dla skóry nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu wygładzającym, a przede wszystkim szczególnie wartościowego kwasu linolowego. Olejek migdałowy jest idealny do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej.

Tlenek cynku (Zinc Oxide)
Tlenek cynku (Zinic Oxide) ma działanie antybakteryjne, łagodzące i wysuszające. Cynk działa bakteriobójczo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wspomaga także procesy gojenia się ran. Tlenek cynku pełni także funkcję filtra słonecznego (w zakresie UVB i UVA krótkopasmowego).

Gliceryna (Glycerin)
Jako dobry rozpuszczalnik dla tłuszczów, jest stosowana w produkcji kosmetyków. Oprócz zdolności do homogenizowania składników wchodzących w skład środków pielęgnacyjnych, gliceryna charakteryzuje się także właściwościami nawilżającymi oraz zwiększa penetrację składników aktywnych przez skórę, nie uszkadzając przy tej okazji bariery lipidowej.

Pantenol (Panthenol)
Inaczej prowitamina B5, naturalnie występująca w organizmie, ma działanie łagodzące, nawilżające, regenerujące i antyoksydacyjne. Jest bardzo często składnikiem produktów stosowanych przy poparzeniach, nie tylko słonecznych. Wykazuje również pozytywny wpływ na włosy.

Alkohol (np. Cetearyl Alkohol)
Alkohole, które są stosowane w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, różnią się właściwościami od popularnego alkoholu etylowego. Alkohole stosowane w produkcji kosmetyków powodują, że składniki tłuszczowe mogą być rozproszone w emulsji zawierającej wodę i stabilizują ten układ. Alkohol cetylowy (Cetyl Alcohol), jak również alkohol cetearylowy (Cetearyl Alcohol), decylowy (Decyl Alcohol), mirystylowy (Mirystyl Alcohol), palmitynowy (Palm Alcohol) i stearynowy (Stearyl Alcohol) należą do alkoholi tłuszczowych i są zupełnie niedrażniącymi środkami zmiękczającymi, natłuszczającymi i wygładzającymi skórę. Taka mieszanka nie powoduje wysuszania skóry, wręcz przeciwnie – skóra pozostaje gładka i delikatna.

Składniki niewskazane (nie występują w produktach HiPP)

Oleje mineralne, parafina
(Mineral Oil, Parafinum Liquidum)
Na przestrzeni ostatnich lat zaobserwowano, że oleje mineralne nie ulegają naturalnej biodegradacji po wchłonięciu do wnętrza tkanki skórnej, tylko kumulują się w niej. Nie są więc wskazane w pielęgnacji, gdyż mogą reagować z głębszymi warstwami skóry. W produkcji kosmetyków oleje mineralne są powszechnie stosowane ze względu na niski koszt, niejednokrotnie stanowiąc wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku. Duża ilość parafiny po nałożeniu na skórę tworzy powłoczkę, która zatrzymuje wilgoć, może jednak hamować wymianę gazową i metaboliczną w skórze, zatykając pory, absorbując kurz i bakterie. Składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry, pozostając na jej powierzchni.

Mydło (np. Sodium Laureth Sulfate)
Mydła znane w kosmetologii na ogół zawierają mieszaniny sodowych i potasowych związków kwasów tłuszczowych. Te związki zmywają ze skóry naturalną, ochronną warstwę tłuszczową, powodując jej wysuszanie. Chociaż mydła są pierwszymi ze znanych i stosowanych już w starożytności środków myjących, nie są polecane w pielęgnacji wrażliwej skóry, a szczególnie skóry niemowląt i małych dzieci, ponieważ wysuszają skórę i często wywołują podrażnienia.

Emulagatory polietylenowe (PEG)
PEG są substancjami, które ułatwiają i stabilizują połączenie fazy wodnej i tłuszczowej. Podejrzewane są o zaburzanie wydzielniczej aktywności gruczołów łojowych oraz apokryfowych, co uwidacznia się szczególnie w pachwinach i na twarzy. Mogą powodować pokrzywkę, świąd i pękanie głębszych warstw naskórka. Zdarza się, że PEG są zanieczyszczone substancjami o działaniu rakotwórczym.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?