Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Babka jaglana - ciasto bezglutenowe

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
ciasto, wegan, bez glutenu
fot. Katarzyna Jankowska

Babka jaglana - ciasto bezglutenowe - składniki

mokre:
  • 125 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml mleka jaglanego o temperaturze pokojowej 
  • 3 łyżki wody
  • 150 ml świeżego soku ze słodkiej pomarańczy lub naturalnego soku jabłkowego
suche:
  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki kukurydzianej lub owsianej bezglutenowej 
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 50 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego 
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu (można pominąć) 
  • cukier puder lub inulina do posypania ciasta (można pominąć)

Babka jaglana - ciasto bezglutenowe - sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem. 
Mokre składniki wymieszaj ze sobą w kolejności: stopiona margaryna lub masło, ekstrakt z wanilii, mleko, woda, sok.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cukier i wymieszaj.
Mokre składniki przelej do suchych, miksuj na małych obrotach do momentu ich połączenia się. Foremkę posmaruj niewielką ilością oleju, wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelej do foremki. 
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki. Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je w nie delikatnie. Posyp cynamonem. 
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku, jeśli nie, to zostaw je w piekarniku na kolejne 5 minut, później wyjmij.
Upieczone ciasto odstaw w foremce do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmij z foremki, przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
 
 WSKAZÓWKI:
Osoby na diecie bezglutenowej muszą upewnić się, czy zakupione przez nich produkty, z natury bezglutenowe, nie są zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu. Powinny to być produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub jasno oznakowane hasłem: "Nie zawiera glutenu".
Ciasto można przygotować z dodatkiem innych owoców, np. gruszek.
 
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Zobacz również inne przepisy idealne na podwieczorek
Polecamy: Mus jabłkowy
 


źródło: Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?