Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Naleśniki bezglutenowe

Dla dziecka od 2. roku życia

do 30 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
jedzenie, naleśniki

Naleśniki bezglutenowe - składniki

  • 3 filiżanki mąki gryczanej,
  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej,
  • woda,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta soli.
Farsz jabłkowy:
  • 1/2 kg jabłek,
  • łyżka syropu klonowego,
  • cynamon.

Naleśniki bezglutenowe - sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z solą. Dolewaj powoli wodę, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (trochę gęstsze niż na zwykłe naleśniki). Dobrze wymieszaj. Jeśli dziecko nie jest uczulone na rośliny strączkowe, możesz dodać trochę mleka sojowego. Można je zastąpić mlekiem ryżowym. Dodaj oliwę. Odstaw ciasto na pół godziny. Jeszcze raz wymieszaj. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Uwaga: Przygotowanie takich naleśników wymaga wprawy. Za pierwszym razem mogą się nie udać. Ale warto nad nimi popracować, bo dla każdego alergika można do nich dobrać odpowiedni farsz.
Farsz jabłkowy:
Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Zalej odrobiną wody i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj syrop klonowy i cynamon, jeśli dziecko nie jest na niego uczulone.


źródło: edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?