Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak namówić dziecko do jedzenia mięsa i ryb?

| 23.07.2007, aktualizacja: 02.11.2016 | 2

Dzieci, które nie lubią jeść mięsa i ryb, wcale nie zdarzają się tak rzadko. I choć maluchy nie muszą jeść dużo mięsa czy ryb, to warto zachęcić je do jedzenia tych produktów, bo zawierają one sporo cennych składników odżywczych. Zobacz nasze sposoby na przekonanie malucha do mięsa i ryb.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko je szaszłyk
fot. Fotolia
Być może twoje dziecko nie potrafi dobrze przeżuwać (mięso „staje” mu w buzi), miało niemiłe doświadczenie z rybią ością albo dostaje zbyt duże porcje... To wszystko da się przezwyciężyć! Trzeba tylko cierpliwości i wyrozumiałości, by maluch nie czuł presji. Oto sprawdzone sposoby na przekonanie dziecka do jedzenia mięsa i ryb.

Ułóż piramidkę

Połóż na talerzu ziemniaki, potem pokrojone w drobne cząstki mięso lub rybę, a na wierzch ulubione warzywo malucha. Nadziewaj na widelec wszystkie składniki, by ukryć smak mięsa między ziemniakiem i np. ogórkiem.

Dodawaj sos

Pamiętaj o nim zwłaszcza wtedy, gdy na obiad są ryby. Dzieci często odmawiają jedzenia ich ze względu na mdły smak. Jeśli filet z dorsza polejesz sosem pomidorowym lub śmietanowo-pieczarkowym, jest nadzieja, że ta nowa potrawa posmakuje twojemu niejadkowi.

Piecz w folii

Dzięki temu mięso nie jest tak wysuszone ani nie ocieka tłuszczem jak smażone. Dodawaj świeże zioła, które urozmaicają i polepszają smak.

Podawaj bez ości i panierki

Wybieraj ryby, z których łatwo usunąć ości lub są już odfiletowane. Dzieci na ogół lubią łososia i pstrąga. Wypróbuj też nowe gatunki: rybę maślaną i pangę. Unikaj ryb w panierce, zwłaszcza gotowych, tzw. paluszków rybnych, bo są niezdrowe.

Zobacz też: Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku?

Wymyślaj szaszłyki

Kawałki grillowanego lub gotowanego mięsa lepiej podać na patyczku, przełożone pieczonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Pozwól dziecku obgryzać je z patyka.

Rób tosty

Plasterek gotowanej szynki ukryj między bułką a serem i zapiecz w tosterze lub lekko podgrzej w mikrofali.

Zaproponuj kebab

Skrawki pieczonego mięsa wołowego włóż w ciepły chlebek pita, dodaj ser, pomidora, kiszonego ogórka i pokrojoną w piórka cebulkę, polej sosem jogurtowym.

Ukryj w zupie

Jeśli malec upiera się tylko przy jednym rodzaju potrawy (tak robi wiele dwulatków), np. zupie, dodaj do niej zmiksowane, gotowane mięso, które normalnie podałabyś jako drugie danie.

Konsultacja: dr n. med. Daniel Witkowski, pediatra II stopnia, Centrum Zdrowia Dziecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

Aleksandra
Aleksandra | 2011-05-10 23:17 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

A może po prostu dziecko intuicyjnie czuje jeszcze, co mu służy, a co nie - w przeciwieństwie do dorosłych, których organizmy przywykły już do wszelkiego rodzaju toksyn, konserwantów i śmierci w postaci mięsa, zatracając w ten sposób umiejętność rozróżniania, co dobre, a co szkodliwe.

Odpowiedz

Sylwia
Sylwia | 2009-05-10 01:26 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ścierwo jest niezdrowe. Trzeba mieć nasrane we łbie, by karmić tym dzieci.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?