Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Co to jest celiakia?

| 27.03.2009, aktualizacja: 01.08.2016 | 0

Zaczyna się najczęściej w dzieciństwie i trwa przez całe życie. Jej powodem jest nietolerancja glutenu przez organizm. Jednak z celiakią można normalnie żyć - trzeba się tylko nauczyć, jak prawidłowo komponować dietę dziecka.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
niemowlę, lekarz, badanie
Gluten jest białkiem zawartym w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. W przypadku wrodzonej (i utrzymującej się przez całe życie) nietolerancji na to właśnie białko mówimy o celiakii, inaczej – chorobie trzewnej. Występuje ona znacznie częściej w rodzinach, w których ktoś już na nią chorował, i dotyczy częściej dziewczynek.

Na czym polega celiakia?

Chorujące na celiakię dzieci muszą unikać glutenu – jego spożywanie powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych w jelicie cienkim. A to z kolei prowadzi do zmniejszenia powierzchni, przez którą wchłaniane są składniki odżywcze. U dziecka rozwija się tzw. zespół złego wchłaniania.

Jakie są objawy celiakii?

Pełny obraz choroby trzewnej spotykamy najczęściej do końca drugiego roku życia. Objawia się drażliwością, utratą łaknienia i przewlekłą biegunką z oddawaniem jasnych, brzydko pachnących kupek (jedna bardzo obfita) zawierających tłuszcz. Chory maluch ma mniejszą masę ciała, a później jest niskiego wzrostu. U małych dzieci można też zauważyć zmniejszone napięcie mięśni (duży wzdęty brzuszek). Na śluzówkach jamy ustnej mogą pojawiać się owrzodzenia.

Jaki jest przebieg tej choroby?

U dzieci bywa nietypowy. Biegunka może nie występować, a charakterystyczny jest niedobór masy ciała, utrzymująca się i niepodlegająca leczeniu niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, które w tej chorobie bardzo się źle wchłania. Mogą też występować cechy niedoboru witaminy D.

Zobacz też: Komu tak naprawdę szkodzi gluten?

Jak rozpoznać celiakię?

Lekarz leczący dziecko powinien dać skierowanie na badanie na obecność przeciwciał przeciwgliadynowych, przeciwendomysialnych i innych. Aby ostatecznie ustalić lub wykluczyć rozpoznanie celiakii, wykonuje się ocenę mikroskopową śluzówki jelita cienkiego – wcześniej konieczna jest biopsja drogą endoskopową (zabieg ten jest bardzo bezpieczny).

Jak leczyć celiakię?

Chorego malucha powinien prowadzić gastroenterolog dziecięcy. Trzeba wykluczyć z diety wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień (niektóre dzieci tolerują niewielkie ilości owsa). W sklepach ze zdrową żywnością można kupić chleb, ciastka, herbatniki z mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Dieta musi być bardzo konsekwentna, bo nawrót choroby powodują nawet bardzo małe ilości glutenu. Mogą go zawierać także niektóre przetwory mięsne, np. parówki. Choremu dziecku należy dodatkowo podawać witaminy, zwłaszcza A, D, E. Pod wpływem takiej diety objawy dość szybko się cofają. Poprawia się niedokrwistość, wypróżnienia normalizują się, dziecko zaczyna przybierać na wadze. Należy pamiętać, że nieleczona celiakia, oprócz wyniszczenia organizmu, może być przyczyną nowotworów w wieku dojrzałym.

Czy można zapobiec celiakii?

Niestety, nie. Choć obecnie, dzięki eliminacji glutenu z diety niemowląt aż do piątego miesiąca życia, celiakia ujawnia się później lub przebiega bez biegunki. Wprowadzanie odrobiny kaszki manny do niemowlęcego menu do pewnego stopnia chroni przed tą chorobą.

Zobacz też: 8 produktów, które najbardziej uczulają dzieci

Konsultacja: prof. Maria Korzon, pediatra onkolog, członek zarządu oraz była prezes oddziału gdańskiego PTP, pracowała w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej Instytutu Pediatrii AM w Gdańsku, wojewódzki konsultant ds. pediatrii.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?