Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Gluten może zahamować wzrost dziecka!

| 03.06.2013, aktualizacja: 10.06.2013 | 3

Malec stracił apetyt, ma bóle brzuszka? Jeśli niedawno zaczął jeść kaszę mannę i pieczywo, przyczyną może być zawarty w nich gluten. Celiaklia, czyli wrodzona nietolerancja glutenu, może być jednak podstępna. Czasem jej jedynym objawem jest to, że dziecko wolno rośnie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
fot. Fotolia

Gluten to białko, które występuje w otoczkach niektórych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta. Dzięki niemu mąka jest kleista, więc pieczywo i ciasta są spójne i nie rozpadają się. Ale układ odpornościowy niektórych osób wyjątkowo glutenu nie lubi.

Gluten niszczy kosmki jelitowe

Błona śluzowa jelita, przez którą są wchłaniane pokarmy, jest silnie pofałdowana (znajdują się na niej wypustki, czyli kosmki jelitowe). U osób chorych na celiakię gluten je uszkadza. Błona śluzowa coraz bardziej spłaszcza się i zanika. A to powoduje, że nie mogą przez nią być wchłonięte wszystkie składniki odżywcze, które dziecko otrzymało z pożywieniem.
Pierwszy objaw nietolerancji glutenu to zmiana wyglądu stolców. Stają się one luźniejsze, obfitsze, czasem dochodzi nawet do biegunki. W rezultacie dziecko nie otrzymuje niezbędnych mu składników odżywczych, nie może prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Traci apetyt i przestaje przybywać na wadze.

Jak zdiagnozować celiakię

Skontaktuj się z pediatrą i omów wszystkie niepokojące objawy. Jeśli lekarz będzie podejrzewać problem z nietolerancją glutenu, powinien skierować dziecko do gastroenterologa. Bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez dalszych badań nie przechodź na dietę bezglutenową!
Po to, by potwierdzić lub wykluczyć celiakię, konieczne jest wykonanie badań: serologicznych z krwi. Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:
1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
3. przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: nowej gliadynie: DGP lub GAF)
Może też zalecić badania przeciwciał antygliadynowych. Ich obecność we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten (niezwiązaną ani z celiakią ani z alergią).

Do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. Wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii. Pacjent połyka miękką sondę z małą kamerą na końcu, dzięki której lekarz zagląda do wnętrza jelita i pobiera jego maleńkie fragmenty do badania. Zabieg nie jest bolesny, choć nie należy do przyjemnych. U małych dzieci przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym.
Zanik struktury kosmków jelitowych, obecność przynajmniej jednego z badanych przeciwciał we krwi oraz poprawa samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej to wystarczające warunki do rozpoznania celiakii.

Jak leczyć celiakię

Jedyną  metodą leczenia celiakii jest wycofanie  glutenu z diety i stosowanie  przez całe życie ścisłej diety  bezglutenowej.
Najważniejsze: odpada kupowanie bułek, chleba, ciastek w zwykłym spożywczym, który masz za rogiem. Gdzie więc znaleźć bezglutenową żywność? W dużych miastach problem jest mniejszy, bo można znaleźć sporo sklepów z tzw. zdrową żywnością. Zwykle oferują one też produkty bezglutenowe. W małych miejscowościach często zostaje tylko robienie zakupów przez Internet.

Wybór bezglutenowych produktów jest duży. Prócz gotowego pieczywa można kupić specjalne koncentraty mąki, z których robi się od razu chleb, ciasto, naleśniki, pierogi. Jest mnóstwo makaronów: cienkie, grube, świderki, łazanki, kolanka, wstążki. Są specjalnie zrobione dla bezglutenowców płatki i ciasteczka. Jedyny problem to cena. Wszystko kosztuje sporo więcej niż normalne odpowiedniki.
Niestety, gluten znajduje się nie tylko w chlebie i ciastach. Ponieważ jest dobrym spoiwem i wypełniaczem, to producenci lubią go dodawać do parówek, kiełbas, konserw, keczupów, płatków śniadaniowych, a nawet śmietany czy jogurtu. Pozostaje bardzo dokładnie studiować etykiety i nie kupować tych produktów, które nie są dokładnie opisane. Bo niestety gluten nawet w niewielkich ilościach, może zrobić wiele szkód.

Co może jeść dziecko, które ma celiakię?

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

gunia
gunia | 2015-05-18 00:08 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ceny produktów bezglutenowych nie są jedynym problemem, dla osoby która jadła normalnie i musiała przejść na dietę sporym utrudnieniem jest też smak gotowych produktów. Makarony są w porządku ale pieczywo to tortura dla podniebienia -oczywiście i od tego są wyjątki.
Dla tego, gorąco polecam zainwestować w maszynę do pieczenia chleba.
Samodzielnie zrobione pieczywko jest pyszne i znacznie mniej kosztuje.

Odpowiedz

bambiraptor
bambiraptor | 2015-04-21 17:57 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

a kto powiedział, że człowiek musi jeść chleb, makaron albo ich bezglutenowe zamienniki...?

Odpowiedz

aa
aa | 2014-10-20 11:43 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Produkty bezglutenowe niestety są nadal bardzo drogie. Nie wiem na ile jest to zarabianie na chorobie na ile faktycznie koszty certyfikatów generują takie koszty produkcji. Jedno jest pewne, że w codziennej diecie jest to trudne do utrzymania zwłaszcza jeśli dziecko jest bardziej łakome właśnie przez ceny. Moi rodzice dlatego zapychali mnie słodyczami co odbiło się na moich zębach. U mnie była dieta bezglutenowa i bezmleczna. Koszt był ogromny przy moim apetycie. W dorosłym życiu gdy mam swoje dziecko na takiej samej diecie muszę niestety zrezygnować z pilnowania mojej diety co odbija się na moim zdrowiu. Nie stać mnie na kupowanie aż tylu produktów bezglutenowych i bezmlecznych.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?