Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Krew pępowinowa pomoże znaleźć przyczynę alergii?

| 26.01.2016, aktualizacja: 28.01.2016 | 0

Nowe badania mówią: w krwi pępowinowej widać zmiany, które mogą odpowiadać za alergie pokarmowe u dzieci. Są to tzw. markery w systemie odporności. To odkrycie może pomóc w opracowaniu lekarstwa na alergie pokarmowe.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
alergia pokarmowa
fot. fotolia.com

Alergie pokarmowe to wciąż zagadka dla lekarzy. Wciąż nie wiadomo, co je wywołuje. Być może właśnie pojawiło się światełko w tunelu. Najnowsze badania mówią, że znaleziono marker odpowiedzialny za odporność w krwi pępowinowej. To może być pierwszy krok do pokonania alergii pokarmowych. 

Krew pępowinowa szansą na wykrycie przyczyn alergii?

Badania nad markerami mogą wskazać, co powoduje niewłaściwą pracę systemu odpornościowego u małych alergików.  Alergia im wcześniej wykryta, tym łatwiej nad nią zapanować. Podobnie, jak łatwiej ugasić ognisko, gdy zaledwie się tli. Informacje zawarte w krwi pępowinowej mogą być rodzajem testu przesiewowego. Wskaże on lekarzom, które dzieci mają szansę zapaść na alergię pokarmową. Można będzie też prześledzić czynniki, które ją wywołują.

Dzieci podatne na alergie

Dzieci, u których rozwija się alergia pokarmowa, mają nadaktywny system odpornościowy już przy porodzie. Komórki, które mają zwalczać infekcje, są u tych dzieci inne niż u reszty. Jest ich więcej i są one bardziej aktywne. Wydzielają też więcej substancji zapalnych, czyli działają odwrotnie, niż powinny. Odkrycia w krwi pępowinowej mówią o szczególnej podatności tych dzieci na rozwój alergii. Co ją powoduje? 

Cesarskie cięcie a poród naturalny

Lekarze nie potwierdzają teorii o tym, że cesarskie cięcie przyczynia się do rozwoju alergii. Sposób porodu jest tutaj bez znaczenia. Ważna jest natomiast jego długość - na korzyść porodu naturalnego. Jednak alergie pokarmowe są dziś tak powszechne, że przyczyn musi być więcej. 

Przyczyny alergii

Pierwszą przyczyną rozwoju alergii u dzieci są geny. Drugą, nawet ważniejszą, są czynniki środowiskowe. Wszystko, z czym styka się człowiek, pomaga mu (lub przeszkadza) w wytworzeniu systemu odpornościowego. Lekarze mówią, że żyjemy w zbyt… czystym środowisku. Brak kontaktu z dużą liczbą bakterii i dieta bogata w cukier i tłuszcze działają przeciwko nam. Teraz badacze zastanawiają się, które z milionów czynników mają wpływ na rozwój alergii. Żeby zmniejszyć szanse rozwoju alergii pokarmowych u dzieci, lekarze muszą dowiedzieć się, co pobudza młody system odpornościowy do niewłaściwej pracy.  

Co możemy zrobić?

W teorii można zbadać krew pępowinową, żeby dowiedzieć się, czy dziecko będzie podatne na alergie. Jednak sama podatność nie wystarczy. Do rozwoju alergii przyczyniają się też inne rzeczy, z którymi dziecko zetknie się już po narodzinach. Taki test nie powie nam też, na jakie produkty dziecko może się uczulić. Lekarze zalecają przyszłym matkom, aby w ciąży nie unikały popularnych alergenów: mleka, orzechów, zbóż, kakao i innych. Samo niejedzenie ich nie uchroni dzieci przed alergią pokarmową. Przeciwnie, może wzmóc reakcję młodego organizmu na te produkty. Zaleca się także normalne wprowadzanie nowych pokarmów, zgodnie ze schematami żywienia. Jeżeli nie ma jasnych przeciwwskazań, np. rodzinnej historii, dziecko powinno próbować jeść wszystko. 

Czytaj także: jak powstaje alergia pokarmowa? oraz krew pępowinowa może uratować życie dziecka

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?