Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Obiad w kwadrans

| 17.08.2010, aktualizacja: 17.12.2013 | 0

Wcale nie musisz stać w kuchni godzinami, by zrobić pyszny i zdrowy obiad. Dlatego wypróbuj nasze przepisy na szybkie dania i… witaj w klubie mam gotujących w niewiele ponad kwadrans.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
mama, dziecko, kuchnia
Najłatwiej ugotować zupę. Z mięs najszybciej przygotowuje się piersi z kurczaka, indyka, polędwiczki wieprzowe. Mięso w połączeniu z warzywami – świeżymi (ogórkiem, pomidorem) lub gotowanymi (brokuły, fasolka szparagowa) – i kuskusem czy ziemniakami (jeśli pokroisz je w mniejsze kawałki, ugotują się szybciej) dadzą pełnowartościowy posiłek. I pamiętaj, że mięso musisz podawać dziecku codziennie – odżywcze są też jajka czy ryby.

Fritata groszkowo-szpinakowa
- 3 jajka
- 2 łyżki mrożonego szpinaku (lub posiekanego świeżego, ale blanszowanego)
- garść mrożonego groszku
- ziemniak ugotowany w mundurku
- cebulka dymka
- pół małej cukinii
- kawałek pora
- szczypta soli
Groszek wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty (podobnie szpinak, jeśli jest świeży) i odsącz. Wymieszaj szpinak, groszek, pociętą dymkę, cukinię pokrojoną w kostkę, pokrojonego pora i odrobinę soli. Wbij jajka i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia wkrój ugotowanego ziemniaka i zalej mieszaniną warzyw i jajek. Zapiecz w piekarniku w 200°C przez blisko 20 minut. Przed podaniem pokrój w małe trójkąty.
Od 2. roku

Ryba z warzywami
- świeży filet z ryby morskiej
- oliwa
- marchewka
- kalarepka
- ziemniak
- kilka różyczek kalafiora
- łyżka serka mascarpone
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Rybę lekko dopraw solą, pieprzem i cytryną, skrop oliwą i piecz w piekarniku ok. 20 minut. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć pokrojoną marchewkę, kalarepkę, kalafiora, ziemniaka. Obsmaż krótko, wlej trochę wody, by warzywa się poddusiły, dopraw odrobiną pieprzu. Gdy warzywa są al dente, dodaj serek mascarpone i posiekany koperek, zagrzej. Podawaj z pieczoną rybą.
Od 3. roku

Brokułowy krem
- 4 różyczki brokułów
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 2 ziemniaki
- marchewka
- 2 szklanki wody
- łyżeczka masła
Warzywa (oprócz brokułów) pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku. Po chwili dodaj brokuły. Gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Zmiksuj. Dodaj masło. Możesz dodać łyżkę jogurtu. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub opieczoną bułką.
Od 2. roku

Szukasz pomysłu na obiadek dla maluszka? Wypróbuj nasze przepisy »
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?