Baby online.pl
 
 
Rozwiń menu

Obiadek dla niemowlaka

| 07.09.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
mama, kuchnia, niemowlę, gotować
fot. Panthermedia
Choćbyś była mistrzynią kuchni włoskiej czy francuskiej, gotowania obiadków dla malucha musisz się nauczyć od początku. Bo to zupełnie inna gałąź sztuki kulinarnej.
Kiedy twój smyk skończy cztery miesiące (karmiony piersią: sześć), rozszerzysz jego menu. Ważnym elementem nowej diety będą obiadki. Przeczytaj, z czego powinny się składać.

Sama zupka
Zwykle na początku rozszerzania diety daje się dziecku zupkę warzywną. To bardzo ważny posiłek, ponieważ ma dostarczyć składników, których w mleku jest za mało, czyli m.in. żelaza, cynku, witamin: C i z grupy B. Pierwszą zupkę zrób z jednego albo dwóch warzyw, np. marchwi i ziemniaka. Po ugotowaniu wsyp łyżeczkę kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła (jeśli malec nie jest alergikiem), oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego. Warto wybrać oliwę lub olej, bo zazwyczaj dzieci jedzą zbyt mało tłuszczów roślinnych, a za dużo zwierzęcych.

Małe porcje
Za pierwszym razem podaj maluchowi tylko kilka łyżeczek zupy. Jeśli będzie czuł się dobrze (nie pojawi się np. wysypka, biegunka, bóle brzuszka), następnego dnia może zjeść więcej. Po dwóch dniach wzbogać zupkę o inne warzywa (kolejno np. o pietruszkę, pora, selera, kalafiora). Najlepiej, by pochodziły z upraw ekologicznych, bo niektóre warzywa (np. marchew) kumulują dużo azotanów (z nawozów sztucznych).

Dodatki specjalne
Po 2–3 tygodniach (ale nie wcześniej niż w szóstym miesiącu życia) dodaj do zupki mięso (10 g ugotowanego, czyli 20 g surowego). Wybieraj gatunki rzadko alergizujące (np. indyka, królika). Gdy malec skończy pół roku, w zupce powinno się jeszcze znaleźć pół osobno ugotowanego żółtka. Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupki rybę (np. halibuta, pstrąga, dorsza).

Zero wywaru
Mięso dla malca gotuj osobno i dopiero potem dodawaj je do ugotowanych warzyw. Dla młodszych niemowląt wywar mięsny jest zbyt ciężkostrawny, a poza tym przenikają do niego alergizujące białka z mięsa. Dopiero gdy dziecko skończy osiem miesięcy, możesz ugotować dla niego mięso razem z warzywami.

Dwa dania
Gdy smyk skończy 10 miesięcy, przygotuj mu dwudaniowy obiad. Na drugie podaj mięso lub rybę (np. pulpety), jarzynkę i ziemniaki. Między kolejnymi daniami może być dwugodzinna przerwa, np. na spacer.

Ważne
W 8–9. miesiącu nie musisz już miksować zupek. Niech będą w nich cząstki warzyw, na których smyk będzie trenował gryzienie.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?