Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy dzieci mogą jeść ogórki konserwowe? Wyjaśnia dietetyk

| 31.03.2017, aktualizacja: 11.04.2017 | 0

Niektóre dzieci wprost rwą się do jedzenia ogórków konserwowych. Czy półtoraroczne maluchy mogą je jeść? A może lepsze są dla nich ogórki kiszone? Wątpliwości rozwiewa dietetyk, dr inż. Anna Harton z SGGW w Warszawie.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Dziecko z ogórkiem kiszonym
fot. Fotolia
Istnieją różne sposoby utrwalania żywności, czyli nadawania jej większej trwałości i bezpieczeństwa. Jednym z nich jest marynowanie w occie, czego przykładem są właśnie ogórki konserwowe, a także kiszenie, czego przykładem są ogórki kiszone. Obydwa te sposoby utrwalania żywności tworzą kwaśne środowisko, w którym bakterie produkujące toksyny nie mogą się rozwijać, więc takie produkty są bezpieczniejsze od innych.

Jakie ogórki wybierać dla małych dzieci?

Dla małych dzieci należy jednak wybierać żywność jak najmniej przetworzoną i o wysokiej wartości odżywczej. Jeśli chodzi o warzywa, najlepsze, oczywiście, są świeże. Jeśli dziecko lubi ogórki, a nie ma dostępu do świeżych, dobrym wyborem są ogórki kiszone. Konserwowe nie mogą się z nimi równać.

Dlaczego lepsze są ogórki kiszone?

Kiszenie to naturalne utrwalanie żywności – zachodzi w wyniku fermentacji mlekowej pod wpływem bakterii, które usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Produkty kiszone często mają też więcej witamin, np. kapusta kiszona ma więcej witaminy C niż świeża. Jednak wybierając produkty kiszone, trzeba pamiętać, że, niestety, zawierają też one spore ilości soli, co nie jest korzystne – nie tylko dla najmłodszych. Dlatego można podawać je dziecku od czasu do czasu.

Zobacz też: Ogórki konserwowe? To nie dla niemowlaka!
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?