Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ogórki kwaszone

Dla dziecka od 2. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
alergie krzyżowe, ogórki, alergia na ogórki, uczulenie na ogórki, alergeny krzyżowe, alergia pokarmowa, alergia u dziecka
fot. Fotolia

Ogórki kwaszone - składniki

  • 2 kg małych ogórków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki kopru nasiennego,
  • 1/2 korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 litry wody,
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 słoiki 1 l.

Ogórki kwaszone - sposób przygotowania

Ogórki (najlepsze są takie z białymi końcówkami) umyj, ułóż ścisło w słoikach. Do każdego włóż pokrojony koper, kawałki chrzanu, 1 ząbek czosnku i parę ziaren gorczycy. Z wody i soli przygotuj zalewę (woda musi przykrywać ogórki). Gorącą, ale nie wrzącą wodą zalej ogórki. Natychmiast zakręć i odstaw do ostudzenia. Po 48 godz., gdy rozpocznie się fermentacja (woda staje się mętna), ustaw słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?