Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to szlachetny olej roślinny otrzymywany z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. To ważne źródło energii i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E i K. Dziecku możesz ją podać razem z pierwszymi zupkami - po 6. miesiącu życia. 

Oliwa z oliwek dla dzieci - od kiedy podawać?

Dziecku możesz zacząć podawać oliwę od 6. miesiąca życia. Dodaj kilka kropli do pierwszej zupki.

Wartości odżywcze oliwy z oliwek

Najzdrowsza jest oliwa powstała w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno – Extra Virgin. Oliwa z oliwek to bogactwo kwasu oleinowego, kwasu palmitynowego, kwasu linolenowego i stearynowego, zawiera też witaminę E. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i siatkówki oka oraz wspomagają prawidłową pracę mózgu.

Jak podawać dziecku oliwę z oliwek

Oliwę można jeść na zimno i na ciepło. Stosujemy ją do smażenia oraz do przyrządzania sosów, np. vinegrette. Popularnym dodatkiem do potraw są też oliwy smakowe z ziołami – oregano, tymiankiem, pieprzem. Można ją dodawać do zup, sałatek i kanapek - posmaruj nią chleb zamiast masłem.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?