Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Orkiszowe babeczki

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(5)
separator
muffiny, muffinki, babeczki, babeczka
fot. Maksim Shebeko - Fotolia.com

Orkiszowe babeczki - składniki

  • 150 g mąki razowej orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej
  • skórka z pomarańczy
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 ml kefiru
  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Orkiszowe babeczki - sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę i pozostałe składniki, a następnie wszystko energicznie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185° C przez ok. 45 minut. Upieczone babeczki wyjmij z formy i pozostaw na kratce, do ostygnięcia. 
Przed podaniem możesz udekorować babeczki,  np. kremem z serka zmiksowanego z cukrem pudrem.
 
Sprawdź inne słodkie przepisy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?