Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Semifredo z serkiem, wiśnią i żurawiną

Dla dziecka od 30. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Hochland, deser, serek
fot. Hochland

Semifredo z serkiem, wiśnią i żurawiną - składniki

Porcja dla 2 osób:
• 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
• 150 ml śmietanki 30% 
• 1 łyżka cukru pudru
 
Ciasto:
• 150 g mąki pszennej typ 550
• 250 ml wody niegazowanej
• 100 g masła
• 4 jajka
• szczypta soli
 
Polewa:
• 150 g gorzkiej czekolady
• 150 ml mleka 3,2%

Semifredo z serkiem, wiśnią i żurawiną - sposób przygotowania

Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.  Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż  będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij  rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.  Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.  Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.
 
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser


źródło: David Gaboriaud
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?