Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Owocowy keks

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 80 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
fot. Fotolia

Owocowy keks - składniki

  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • szklanka mleka
  • pół kostki masła
  • szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki)
  • masło i tarta bułka do smarowania foremki

Owocowy keks - sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C.

źródło: "Twój Maluszek"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?