Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki dla alergika, bez jajek i mleka

Dla dziecka od 2. roku życia

do 100 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
pączek z konfiturami
fot. Fotolia

Pączki dla alergika, bez jajek i mleka - składniki

  • 500 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 14 g suszonych drożdży lub 28 g świeżych
  • 200 g stopionej bezmlecznej margaryny
  • szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • konfitury
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Pączki dla alergika, bez jajek i mleka - sposób przygotowania

Jeśli używasz świeże drożdże, to odliczoną porcję wymieszaj w misce z 1 łyżką cukru, 1 łyżką maki. Dołóż 1/2 szklanki cieplej wody i nakryj miskę ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce.

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej, dodaj cukier, cukier waniliowy i rozczyn z drożdży (lub suche drożdże). Wszystko razem wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość (na około godzinę).

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki. Między krążki nałóż łyżeczkę konfitur, oba dobrze zaklej, uformuj i odłóż do wyrośnięcia. Smaż na rozgrzanym tłuszczu (pilnuj, by jego temperatura nie była ani za niska, ani za wysoka). Gdy pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

Ella
Ella | 2015-01-01 13:00 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Jaka ilość drożdży jest potrzebna na tę porcję? Widziałam, że inne osoby poniżej już o to pytały ale nie otrzymały odpowiedzi od autora przepisu...

Odpowiedz

kameliaa13085
kameliaa13085 | 2014-02-13 15:45 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

ile drożdży ? bo przepis fajny

Odpowiedz

K
K | 2014-02-06 17:36 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

a ile tych drożdzy? w składnikach ich w ogóle nie ma :(

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?