Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pączki „palce lizać”

| 14.02.2007, aktualizacja: 15.02.2007 | 0

Wypróbuj przepis na pączki z pysznym różanym nadzieniem.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)


Potrzebne składniki
– 2,5 szklanki mąki
– 5 dag drożdży
– szklanka mleka
– 2 łyżki cukru
– 6 dag margaryny
– 2 jajka
– 2 żółtka
– łyżka spirytusu
– powidła lub marmolada do nadzienia (najlepiej różane)
– tłuszcz do smażenia (smalec lub zdrowie — olej)
– cukier puder do posypania pączków
Sposób przygotowania
•Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 3-4 łyżek letniego mleka zrób rozczyn (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczął rosnąć.
• Jajka, żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę.
• Do pozostałej mąki dodaj wcześniej przygotowany rozczyn i utarte jajka z cukrem. Teraz zacznij ugniatać ciasto i w miarę ugniatania dolewaj letnie mleko i spirytus. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopiony tłuszcz. Ciasto trzeba ugniatać aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. (Jeżeli będzie zbyt mokre i lepkie można dodać mąki). Następnie odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
• Teraz rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i szeroką szklanką wykrawaj krążki.
• Na co drugi krążek nałóż trochę powideł (mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty (pamiętaj, że nie może być jej za dużo, żeby łatwo było zlepić ciasto).
• Następnie krążek z marmoladą przykryj drugim krążkiem i dokładnie zlep ich krawędzie. Gotowe pączki układaj na stolnicy oprószonej mąką i zostaw je, aby urosły.
• Kiedy pączki urosną i stwierdzisz, że można je zacząć smażyć rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego po 2-3 pączki. Kiedy się zrumienią po jednej stronie odwróć je na drugą.
• Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę, aby odsączyć je z tłuszczu (z obu stron).
• Na koniec posyp pączki cukrem pudrem (najlepiej oprószyć je przy pomocy małego sitka).

Dobre rady
1. Ciasto drożdżowe zawsze wyrabiaj w pomieszczeniu, w którym jest ciepło. Kiedy pozostawiasz je do wyrośnięcia, nie wychładzaj pomieszczenia bo ciasto nie wyrośnie.
2. Przygotuj sobie bibułę do odsączania pączków z tłuszczu.
3. Czy tłuszcz do smażenia jest wystarczająco rozgrzany możesz sprawdzić, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że możesz zacząć smażenie.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?