Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki wiedeńskie

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
pączek, pączki wiedeńskie
fot. Panthermedia

Pączki wiedeńskie - składniki

Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 1/2 l oleju do smażenia

Lukier:
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru

Pączki wiedeńskie - sposób przygotowania

Ciasto:
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć). Smażyć 4-5 minut z każdej strony. Wyjąć, odsączyć na bibule lub ręczniku papierowym. Gdy ostygną posmarować lukrem.

Lukier:
Śmietanę podgrzać w garnuszku wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder. Ucierać na gładka masę. Jeśli lukier będzie za rzadki dodać więcej cukru.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
Zobacz też: Inne przepisy na lukier, czyli sztuka lukrowania pączków
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?