Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki z czekoladą

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
pączek, pączki z czekoladą
fot. Panthermedia

Pączki z czekoladą - składniki

  • 1 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 8 żółtek jajek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 20 ml wódki czystej
  • czekolada mleczna lub deserowa
  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia

Pączki z czekoladą - sposób przygotowania

Drożdże zmieszać z letnim mlekiem (ok. 1 szklanki) i łyżką mąki. Odstawić, by wyrosły. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodać do mąki, dodać również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne, i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).

Kawałki ciasta rozwałkować i wykroić szklanką (obsypać jej brzegi mąką) kółka, w które należy włożyć pół kostki czekolady. Uformowane pączki smażyć w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?