Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki z czekoladą

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
pączek, pączki z czekoladą
fot. Panthermedia

Pączki z czekoladą - składniki

  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 8 żółtek jajek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 20 ml wódki czystej
  • czekolada mleczna lub deserowa
  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia

Pączki z czekoladą - sposób przygotowania

Drożdże zmieszaj z letnim mlekiem (ok. 1 szklanki) i łyżką mąki. Odstaw, by wyrosły. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodaj do mąki, dodaj również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Kawałki ciasta rozwałkuj i wykrawaj szklanką (obsyp jej brzegi mąką) kółka, w które należy włożyć pół kostki czekolady. Uformowane pączki smaż w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?