Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki z dziurką

Dla dziecka od 4. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
pączki z dziurką
fot. Panthermedia

Pączki z dziurką - składniki

  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 4 i 1/4 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Pączki z dziurką - sposób przygotowania

Utrzyj drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.

Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obtocz w cukrze pudrze lub udekoruj według własnego pomysłu.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak udekorować pączki
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?