Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto bezowo-kremowe Pani Wawelska

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(2)
separator

Ciasto bezowo-kremowe Pani Wawelska - składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
Beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g orzechów włoskich
Masa kremowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego

Ciasto bezowo-kremowe Pani Wawelska - sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Jest ciężko, ale da się. Gotowe ciasto dzielimy na pół i owinięte w folię spożywczą wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy bezę. Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy papierem do pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm. Do każdej wkładamy jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie.
Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni C i pieczemy około 40 min. Gotowe blaty ciasta studzimy.
Następnie wyłożyć drugą część bezy i posypujemy orzechami. Pieczemy kolejne 20 minut.
Przygotowujemy krem. Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy. Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez majka480.

Ciasto bezowo-kremowe Pani Wawelska - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika



źródło: majka480
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

magda
magda | 2016-02-19 20:40 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mmmmm! Aż ślinka cieknie! Teraz może na wielkanoc pomyślę o takim cieście, tylko muszę dobrać odpowiednią masę, może z helio? tam jest bogaty asortyment, pamiętam, jeszcze moja babcia kupowała ich masy. Dzem wezmę od teściowej, bo robi najlepsze.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

monia
monia | magda | 2016-03-19 19:00 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

w lidlu są właśnie w promocji różne produkty do pieczenia, masy z helio też :)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?