Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pasteryzowane pomidory

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(0)
separator
kuchnia, pomidory, warzywa
fot. Panthermedia

Pasteryzowane pomidory - składniki

  • 1 kg podłużnych pomidorów
  • 2 marchewki
  • litr wody
  • łyżka soli kamiennej

Pasteryzowane pomidory - sposób przygotowania

Umyte pomidory przekrój wzdłuż i wykrój twarde części. Ułóż je ciasno w wyparzonych słoikach. Umytą i obraną marchewkę pokrój w cienkie talarki. Do każdego słoika włóż kilka jej plasterków. Do wrzącej wody wsyp sól, wymieszaj i wystudź do ok. 80°C. Zalej słoje i zamknij. Litrowe pasteryzuj ok. 20 minut (mniejsze 10–15 minut). Jeśli słoiki są szczelne, nie powinny cieknąć odwrócone do góry nogami. 

Jak podawać: Nadają się do zupy, sosów pomidorowych, przecierów czy dań na bazie pomidorów.

Pasteryzowane pomidory - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?