Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pasztet z cieciorki

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(0)
separator
kanapki, pasztet, cieciorka
fot. Panthermedia

Pasztet z cieciorki - składniki

  • 400 g cieciorki (najlepiej ekologicznej) 
  • 4–5 łyżek masła sezamowego (tahini)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • odrobina soli morskiej i pieprzu ziołowego

Pasztet z cieciorki - sposób przygotowania

Cieciorkę opłucz i namocz przez noc w wodzie – powinno jej być objętościowo trzy razy więcej niż cieciorki. Rano odlej wodę, zalej świeżą i gotuj ją ze szczyptą soli przez godzinę i 15 minut do miękkości. Następnie odlej wodę (nie wylewaj), ostudź cieciorkę i rozdrobnij ją blenderem. Dodaj masło sezamowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz do smaku. Ewentualnie troszkę dosól. Jeśli w trakcie łączenia składników okaże się, że masa jest za sucha, dodaj trochę wody, która została ci z gotowania.

Polecamy przepis: Pasztet z zająca

Pasztet z cieciorki - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Twoje dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?