Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pasztet z ciecierzycy z pastą sezamową

Dla dziecka od 3. roku życia

do 80 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
pasztet z ciecierzycy z pasta tahini
fot. mat. pras. Knorr

Pasztet z ciecierzycy z pastą sezamową - składniki

  • 400 g ciecierzycy 
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki bułki tartej 
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka wędzonej papryki 
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka pasta sezamowej Tahini* 
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżka ziarna kolendry 
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowwego
  • 4 jaja 
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr * 
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 
  • 3 łyżki majonezu 
  • pęczek natki kolendry 
  • limonka 
  • ząbek czosnku 
  • łyżka gęstego jogurtu 
  • strąk ostrej papryki chilli 
  • łyżka pasty sezamowej Tahini*
* jeśli przygotowujesz pasztet dla małych dzieci, około 3. roku życia, możesz pominąć te składniki [przyp. red.]
 

Pasztet z ciecierzycy z pastą sezamową - sposób przygotowania

Dzień wcześniej zalej ciecierzycę zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości. Ugotowaną cieciorkę i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
Na rozgrzanym oleju podduś rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera, w którym wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładką pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj.
Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Pasztet z ciecierzycy z pastą sezamową - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. Knorr
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?