Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

Dla dziecka od 2. roku życia

do 80 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
pasztet z czerwonej soczewicy
fot. mat. pras. Knorr

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - składniki

  • 500 g czerwonej soczewicy 
  • 300 g słodkich ziemniaków (batatów) 
  • 3 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • szklanka ryżu 
  • szklanka kleiku ryżowego 
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka kminu rzymskiego mielonego  
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • łyżka mielonego ziarna kolendry 
  • mleko kokosowe
  • łyżka pasty chili 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3 jajka
  • łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 
  • cytryna 
  • pęczek natki kolendry 
  • ząbek czosnku 

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - sposób przygotowania

Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podduś garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż i soczewica będą miękkie. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. Knorr
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?