Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pasztet z wiśniami i ćwikłą

Dla dziecka od 2. roku życia

do 140 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Pasztet wielkanocny
fot. mat. pras. Hortex

Pasztet z wiśniami i ćwikłą - składniki

Pasztet:
  • 150 g mrożonych wiśni bez pestek (np. Hortex)
  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 300 g wędzonego boczku 
  • 100 g wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 jajko, rozkłócone
  • sól i pieprz
Ćwikła:
  • 1 opakowanie mrożonych buraczków purée (np. Hortex) 
  • 30 g startego chrzanu 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Pasztet z wiśniami i ćwikłą - sposób przygotowania

Cebule, marchewki i pietruszki obierz, pokrój na kawałki i włóż do garnka razem z udkami i boczkiem. Zalej ok. 2 l wody. Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie  mięso wyjmij do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki. Gotuj kilka minut. Następnie odcedź warzywa i wątróbkę. Wywar zachowaj. Oddziel mięso od kości. 
Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel, wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania. Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie. Masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch pasztetu i włóż go do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 1 godziny.
Buraczki rozmroź na patelni do odparowania soku. Przełóż do miseczki do ostygnięcia. Następnie do zimnych buraczków dodaj chrzan i śmietanę. Całość wymieszaj i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

Zobacz też inne przepisy na dania mięsne


źródło: mat. pras. Hortex
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?