Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Pieczarki

To grzyby, które rosną dziko na polach i skrajach lasów. Używa się ich głównie dla smaku, ponieważ ich walory odżywcze są niewielkie. Podobnie jak inne grzyby, są ciężkostrawne. Tych zbieranych w lesie nie podaje się dzieciom ze względu na ryzyko zatrucia. Pieczarki możesz podawać dziecku w 2. roku życia.

Pieczarki dla dzieci - od kiedy podawać?

Pieczarki są ciężkostrawne i mają niewiele wartości odżywczych, dlatego nie podaje się ich dzieciom przed 2. rokiem życia. Tak małym dzieciom lepiej nie podawać też dzikich pieczarek - jeśli koniecznie chcesz to zrobić, kup pieczarki hodowlane.

Wartości odżywcze pieczarek

Pieczarki mają niewielką wartość odżywczą, ich główną zaletą są natomiast walory smakowe. Zawierają białko, witaminy: C, B1, B2, B6, a także sód, potas, wapń, magnez, cynk, selen.

Jak podawać dziecku pieczarki

Pieczarek używa się często do sosów - podaj dziecku niewielką ilość np. do klusek śląskich. Możesz je też wykorzystać do zupy pieczarkowej, zapiekanek, pizz lub jako farsz, np. w uszkach czy krokietach. Możesz też przygotować pieczarki duszone na maśle.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?