Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pieczone jabłka

Dla dziecka od 5. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(6)
separator
pieczone jabłka, jabłka, jabłka z cynamonem
fot. Magdalena Kucova - Fotolia.com

Pieczone jabłka - składniki

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Dla dorosłego dodatkowo:
  • 50 ml calvadosu
  • po łyżce migdałów, rodzynek i orzechów

Pieczone jabłka - sposób przygotowania

Jabłka umyj, odkrój górną część, wydrąż gniazda nasienne. Do każdego jabłuszka dla dziecka dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru pudru. Ułóż wszystkie jabłka w żaroodpornych miseczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną.
Dla dziecka: przed podaniem wystudź, pokrój w cząstki.
Dla dorosłego: na patelni rozpuść dwie łyżeczki masła, dodaj bakalie i cukier. Podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia, dodaj calvados, wymieszaj. Po wyjęciu jabłek z piekarnika włóż do nich nadzienie.

Nasza rada: Możesz też wsypać do jabłek cukier puder, a z wierzchu oprószyć je cynamonem. Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze gryźć, podaj mu pulpę jabłkową, skrobaną łyżeczką.

Pieczone jabłka - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

ekomama
ekomama | 2016-08-12 09:49 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Cukier puder dla niemowlaka? Serio? Wypisywanie takich rzeczy powinno być karane!

Odpowiedz

tera
tera | 2016-01-04 18:51 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Litości !!! Dla 5 miesięcznego maluszka w zupełności wystarczy samo pieczone jabłko. Widzę, że te przepisy to "wolna amerykanka".

Odpowiedz

EfA
EfA | 2015-04-09 16:36 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Pierwszy raz słyszę, że posiłki dla niemowląt się dosładza ...

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?