Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pieczone mleczko makowe

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8–10 sztuk:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 jajka 
- 3 żółtka 
- 20 dag cukru 
- pół laski wanilii 
- 1 łyżka mąki pszennej 
- 3 łyżki płatków owsianych 
- 3 łyżki zmielonych migdałów 
- 1 łyżka sparzonego maku 
- sok wyciśnięty z 1 cytryny 
- spora szczypta cynamonu 
- cukier puder do posypania

Na sos: 
- 20 dag mrożonych owoców jagodowych 
- 1–2 łyżki cukru 
- skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:
1. Na małą patelnię wsyp 10 dag cukru, dodaj sok z cytryny, roztop na karmel. Dodaj 6–8 łyżek wody, dobrze wymieszaj. Wlej karmel do kamionkowych lub porcelanowych foremek, przechylając je na różne strony, aby karmel pokrył dno i boki. Nadmiar przelej do następnej foremki.
2. Śmietanę zagotuj z przekrojoną wanilią. Żółtka i jajka utrzyj z resztą cukru, wymieszaj z mąką pszenną. Nie przerywając ucierania, masę jajeczną zalej gorącą śmietaną. Domieszaj migdały, płatki owsiane i mak. Dopraw cynamonem.
3. Masę wlej do foremek z karmelem, napełniając je do 2/3 wysokości. Piecz 30–40 minut w temp.180 st. Ostudź, odkrój od ścianek, wyłóż na talerzyki.
4. Oprósz cukrem pudrem. Polej wokół kwaskowatym sosem z przetartych rozgotowanych owoców jagodowych doprawionych cukrem i skórką cytrynową.

Przygotowanie: 45 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?