Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pieczony tuńczyk w sosie kaparowym

Dla dziecka od 3. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Tuńczyk w sosie kaparowym
fot. materiały prasowe Britta

Pieczony tuńczyk w sosie kaparowym - składniki

Składniki na 2 porcje obiadowe:
  • 1 torebka ryżu brązowego
  • 2 filety z tuńczyka
  • 50 g marynowanych kaparów
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji

Pieczony tuńczyk w sosie kaparowym - sposób przygotowania

Opłucz filety z tuńczyka, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.
Gdy tuńczyk będzie się piekł, ugotuj ryż brązowy.

Przygotowanie sosu: drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

Zobacz także: Inne przepisy na potrawy z tuńczyka


źródło: materiały prasowe Britta
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?