Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Encyklopedia żywienia dziecka

A B C D F G J K M O P R S T W Z Wszystkie

Pieczywo

Pieczywo wypieka się z różnych rodzajów mąk. Zasada jest taka, że im mąka mniej oczyszczona (z pełnego przemiału), tym wypiek lepszy. Jednak małym dzieciom nie podaje się bułek ani chleba z mąki razowej, bo są dla nich zbyt trudne do strawienia. Od 6. miesiąca życia można podawać dziecku jasne pieczywo.

Pieczywo dla dzieci - od kiedy podawać?

Pieczywo jasne wprowadza się do diety dziecka po 6. miesiącu, a ciemne w 2. roku życia dziecka. Nie dawaj dziecku chleba tostowego, bo zawiera wiele polepszaczy i konserwantów. Najlepsze pieczywo dla dziecka to najpierw biały chleb, a później graham, razowy lub pumpernikiel. Zawsze czytaj etykiety i sprawdzaj, co jest w składzie pieczywa. 

Wartości odżywcze pieczywa

Pieczywo jest dobrym źródłem energii. Zawiera około 39% wody, 51% węglowodanów, 6,3% białka, 1% tłuszczu i 1% związków mineralnych. Aby zwiększyć dawkę tych ostatnich, warto spożywać chleb z warzywami. 100 g pieczywa to około 150-250 kalorii. Ciemny chleb uważa się za bardziej wartościowy, ponieważ jest on bogatszy w białko roślinne, tłuszcz, sole mineralne i witaminy.

Jak podawać dziecku pieczywo

Samo, z masłem lub w postaci kanapeczek z warzywami i kawałkiem mięsa.

Zobacz też:
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?