Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierniczki całuski

Dla dziecka od 2. roku życia

do 100 min.
średni
Oceń :
(9)
separator
ciastka, ciasteczka, lukier
fot. Katrin Linke - Fotolia.com

Pierniczki całuski - składniki

Przygotuj je przynajmniej tydzień przed świętami. Zaraz po upieczeniu są twarde i muszą skruszeć.
  • 300 g mąki
  • pół szklanki miodu
  • jajko
  • 100 g cukru
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • jajko do smarowania

Pierniczki całuski - sposób przygotowania

Zagotuj miód w rondelku. Wlej go do przesianej mąki, w której zrobiłaś dołek, i wymieszaj nożem. Wsyp cukier, przyprawę korzenną, sodę, dodaj łyżkę masła i jajko. Zagniataj ciasto długo i energicznie, żeby pierniczki ładnie wyrosły. Rozwałkuj je, wytnij ciasteczka i układaj na natłuszczonej blasze, posmaruj jajkiem. Powinny się piec ok. 15–20 minut w niezbyt gorącym piekarniku (urosną trzykrotnie). Upieczone i ostudzone przełóż do słoja lub puszki.

Pierniczki całuski - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?