Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierniki Jasia i Małgosi

do 90 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Pierniki Jasia i Małgosi - składniki

Ciasto:
  • 20 łyżek cukru DIAMANT,
  • 250 gram miodu,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 1 i 1/2 margaryny,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 jajka,
  • 2 kg mąki,
  • 1 łyżeczka sody.
Lukier:
  • Cukier puder Diamant,
  • woda przegotowana,
  • dodatkowo: ozdoby i barwniki do lukru według własnego uznania.

Pierniki Jasia i Małgosi - sposób przygotowania

Cukier roztapiamy na patelni- tworzy się karmel. Dodajemy miód i przyprawę z piernika. Mieszamy przez ok. 15 minut (tak by substancja była jednolita). Zostawiamy do wystygnięcia. W oddzielnym garnuszku roztapiamy margaryny i dodajemy smalec. Zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i mieszamy. Ostudzony karmel i tłuszcz wlewamy do miski z mąką i sodą. Wbijamy jajka. Całość mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej substancji. Wyrobione ciasto wałkujemy i wykrawamy kształty swoich pierników. Następnie wsadzamy je do piekarnika na 180 stopni, na około 10-15 minut, tak by miały piękny złocistobrązowy kolor. Po wystygnięciu dekorujemy lukrem i ozdobami według uznania. Smacznego!

Zobacz inne przepisy dla dzieci

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Klaudię. 


źródło: Klaudia
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?