Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierogi ruskie

Dla dziecka od 2. roku życia

do 100 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
pierogi
fot. Barbara Dudzińska - Fotolia.com

Pierogi ruskie - składniki

  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 kg ziemniaków
  • kostka twarogu (250 g)
  • cebulka
  • 2 łyżki masła l łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Pierogi ruskie - sposób przygotowania

Zrób farsz. Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez ok. 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Podawaj ze stopionym masłem.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?