Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym

Dla dziecka od 2. roku życia

do 180 min.
trudny
Oceń :
(1)
separator
pierogi, danie

Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym - składniki

Składniki ciasta:
  • 400 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • sól.

Składniki nadzienia:
  • 3/4 kg ziemniaków,
  • kostka twarogu (250 g),
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym - sposób przygotowania

Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach w wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połowę cebuli połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko przyprawami. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Wybierz pierogi łyżką cedzakową, przelej gorącą wodą i odsącz. Podawaj z duszoną cebulką.
UWAGA! Ruskie pierogi znakomicie smakują z czerwonym wigilijnym barszczykiem.

Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?