Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pierogi z truskawkami

23.02.2011, aktualizacja: 08.03.2011 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
truskawki
Nawet niejadek nie oprze się pierogom z truskawkami. Przepis dla dzieci od 3 lat.
Składniki
– 35 dag mąki,
– jajko,
– łyżeczka oleju,
– letnia woda,
– paczka mrożonych truskawek,
– słodka śmietanka,
– cukier do smaku.

Sposób przygotowania
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj łyżeczkę oleju, wbij jajko. Do masy dolewaj po trochu letnią wodę. Wyrób dość rzadkie ciasto i owiń je ściereczką, by nie obsychało. Rozmroź truskawki. Weź jedną trzecią ciasta i rozwałkuj ją na cienki placek (pamiętaj o podsypywaniu mąki na stolnicę). Wykrawaj szklanką okrągłe krążki i na każdy kładź małą truskawkę lub połówkę większej. Starannie zlep brzegi pierogów. Wrzuć je na lekko osoloną wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj, by nie przywarły do dna ani się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Nasza rada: Podaj dziecku dwa, trzy pierożki polane śmietanką i posypane cukrem. Powinny być letnie, gdyż zimne dla malucha są zbyt twarde. Możesz też ozdobić talerzyk rozmrożonymi truskawkami.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Krawnicowa
Krawnicowa | 2011-03-18 11:09 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Pierogi na słodko to mój sposób, żeby z synkiem zjeść obiad ze spokojem na mieście. Co jakis czas chodzimy do starego młynu i jak mały dostanie swoje ukochane pierogi z krówkami czy czekoladą (swoją drogą piekielnie słodkie) to jest najgrzeczniejszym aniołkiem pod słońcem :)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?