Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierogi z wiśniami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
pierogi, pierogi z owocami, pierogi z wiśniami, wiśnie
fot. Pavel Isakov - Fotolia.com

Pierogi z wiśniami - składniki

  • 300 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • 1/2 kg wiśni,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym,
  • 3 łyżki masła.

Pierogi z wiśniami - sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj dołek, wbij do niego jajka, dodaj olej i szczyptę soli. Połącz jajka z olejem i mąką. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto, uformuj je w kulę i przykryj na godzinę miską. Następnie ciasto podziel na mniejsze części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na cienkie placki. Wiśnie umyj, poprzekrawaj na pół, pozbaw pestek i wymieszaj z cukrem i rodzynkami. Foremką wykrawaj z ciasta krążki o średnicy 5 cm. Pośrodku połóż łyżeczkę nadzienia, brzegi zwilż wodą. Każdy krążek złóż na pół i dokładnie sklej. Gotowe pierożki ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie sklejały. Gotowe dokładnie odsącz, polej stopionym masłem i udekoruj świeżymi owocami i listkami melisy.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?