Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierożkowe misie

Dla dziecka od 2. roku życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(3)
separator

Pierożkowe misie - składniki

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:
  • ok. 35-40 dag białego sera
  • 1-2 łyżki cukru do smaku
  • 1 duże żółtko

Dodatkowo:
  • cukier brązowy do posypania
  • śmietana do polania
  • świeże owoce sezonowe do dekoracji (jagody, porzeczki, truskawki, maliny itp.)

Pierożkowe misie - sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza a następnie wałkujemy.
Foremką która będziemy wycinać misie, delikatnie odciskamy ich zarys na połowie rozwałkowanego ciasta. W środku każdej kontury misia układamy farsz.
Drugą częścią ciasta przykładamy całość i wycinamy pierożki. Gotowe możemy jeszcze delikatnie docisnąć, by farsz nie wypłynął w trakcie gotowania.
Tak przygotowane misie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody, delikatnie przelewamy (chłodną wodą) i porcjujemy na talerze.
Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Dodatkowo całość dekorujemy sezonowymi owocami.

FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy - ewentualnie słodzimy do smaku.

Przepis nadesłany przez Mańka na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka"

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Pierożkowe misie - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: maniek
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?