Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pierwsze obiadki

| 22.02.2011, aktualizacja: 23.02.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(5)
niemowlę, karmienie
fot. Panthermedia
Wiesz, że powinny nie uczulać, być smaczne i ładnie podane. A praktycznie: obiad może być z samych warzyw, czy musi mieć dodatek kaszy, mięsa, ryby?
Gdy twój smyk skończy cztery miesiące (karmiony piersią: sześć), rozszerzysz jego menu. Zwykle na początek daje się zupkę warzywną, czyli pierwszy obiad. Bardzo ważny posiłek, ponieważ ma dostarczyć składników, których w mleku jest za mało, czyli m.in. żelaza,  cynku, witamin: C i z grupy B.

Sama zupka
Pierwszą zrób z jednego albo dwóch warzyw, np. marchwi i ziemniaka. Po ugotowaniu wsyp łyżeczkę kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła (jeśli malec nie jest alergikiem), oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego. Polecamy oliwę lub olej, gdyż zazwyczaj dzieci jedzą zbyt mało tłuszczów roślinnych, a za dużo zwierzęcych.
Za pierwszym razem podaj maluchowi tylko kilka łyżeczek zupy. Jeśli nie będzie miał oznak uczulenia (np. wysypki, biegunki, bólu brzuszka), następnego dnia może zjeść więcej. Po dwóch dniach wzbogać zupkę o inne warzywa (kolejno np. o pietruszkę, pora, selera, kalafiora). Najlepiej, by pochodziły z upraw ekologicznych, bo niektóre warzywa (np. marchew) kumulują dużo azotanów (z nawozów sztucznych). Są szkodliwe dla niemowlęcia.
- Z żółtkiem i mięskiem... Po 2–3 tygodniach (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu życia) możesz do zupki dodaj do zupki mięsko (10 g ugotowanego, czyli 20 g surowego). Wybieraj gatunki rzadko alergizujące (np. indyk, królik). Gdy malec skończy pół roku, w zupce powinno się znaleźć pół osobno ugotowanego żółtka jajka.
- ... lub rybą. 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa dodaj dobrej jakości rybę (np. halibut, pstrąg, dorsz). 

- Bez wywaru. Mięso dla malca gotuj osobno i dopiero potem dodaj je do gotowanych warzyw. Dla najmłodszych niemowląt wywar mięsny jet zbyt ciężkostrawny, a poza tym przenikają do niego alergizujące białka. Dopiero gdy dziecko skończy osiem miesięcy, możesz dla niego mięso gotować razem z warzywami.
W 8–9. miesiącu zupki nie musisz już miksować: niech będą w niej cząstki warzyw. Tak przygotujesz malca do jedzenia "prawdziwego" obiadu.



Z dwóch dań

Gdy dziecko skończy 10. miesięcy, pokuś się o dwudaniowy obiad. Zupkę ugotuj z samych warzyw, z drobniutką kaszą lub kluseczkami i łyżeczką oleju. Na drugie danie podaj mięsko lub rybę (np. pulpety), jarzynkę i ziemniaki. Malec może je dostać zaraz po zupie, ale wtedy pewnie nie zje wiele. Dlatego lepiej poczekać 2-3 godziny, aż zgłodnieje. Dobrym pomysłem jest np. zupa przed spacerem, a drugie danie po powrocie.

A na deser
...

... najlepsze będą owoce. Są słodkie, więc jeśli malec nie jest przyzwyczajony do jedzenia słodyczy, to chętnie je zje. A zawarta w nich witamina C pomoże w przyswojeniu tak potrzebnego maluszkowi żelaza

Zamiast soli
Do niemowlęcych dań nie dodawaj soli ani pieprzu. Jeśli chcesz bardziej urozmaicić smak obiadków, używaj naturalnych przypraw, jak zielona pietruszka, koper, kminek.  


Wypróbuj nasze przepisy:
Rosołek z lanymi kluseczkami
Jarzynka w dwóch smakach
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Zupa z rybką i warzywami

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?