Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pierwsze zupki dla niemowlaka. Jak je przygotować?

| 04.01.2007, aktualizacja: 07.10.2015 | 0

Czy wiesz, jak przygotować idealną pierwszą zupkę dla niemowlaka? Podpowiadamy: zupki, kremy, warzywne purée jak je ugotować, by były odpowiednie przy rozszerzaniu diety dziecka.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dziecko, niemowlę, rozszerzanie diety, karmienie niemowlaka
fot. Fotolia.pl
Zupki, kremy, warzywne purée są podstawą dziecięcej diety. Można je podawać już od szóstego miesiąca życia malca. Czy wiesz, jak przygotować idealną – na danym etapie życia dziecka – zupkę?

Zdaniem pediatrów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, pierwszym uzupełniającym posiłkiem, który podasz dziecku, może być kleik ryżowy. W siódmym miesiącu życia dziecka ugotuj mu pierwszą zupkę jarzynową. Powinna przeważać w niej marchew, ale nie może też zabraknąć ziemniaków i pietruszki. Zmiksuj ją na płynną masę lub przetrzyj przez sitko i podaj malcowi łyżeczką. Po tygodniu ugotuj zupkę na rosole, z mięsem. Dodaj warzywa i ewentualnie masło lub oliwę. Nie zrażaj się zmarszczonym noskiem swojej pociechy ale też nie zmuszaj jej do niczego.

Zalety ugotowanych samodzielnie pierwszych zup

  • Dostarczają płynów. Zupy przyczyniają się idealnie do właściwego nawodnienia organizmu, ponieważ każda porcja zawiera około 200 ml wody.
     
  • Źródło witamin i minerałów. Zupki warzywne dostarczają takich soli mineralnych, jak potas, magnez, żelazo i wapń, oraz witamin, szczególnie karotenu, prowitaminy A, witaminy C i kwasu foliowego.
     
  • Wprowadzają do diety błonnik. Zupki przygotowane na bazie warzyw (seler, kapusta, szparagi, pieczarki, cebula, kabaczek, por, marchew, dynia) z dodatkiem produktów zbożowych (pełnoziarnisty makaron, płatki owsiane, pełnoziarnisty ryż) dostarczają dużych ilości błonnika pomocnego przy regulacji pracy jelit.
     
  • Stanowią pełnowartościowe danie. Zupy z dodatkiem mleka, jogurtu, śmietany, tartego sera, kurczaka czy żółtka posiadają większe wartości odżywcze ze względu na zawartość w wymienionych produktach protein oraz wapnia. W wyjątkowych przypadkach mogą stanowić kompletny posiłek.

Jak przyrządzić pełnowartościowe danie

– Używaj świeżych warzyw.
– Przygotuj zupkę tuż przed jej podaniem. Długie moczenie warzyw przyczynia się do utraty części ich minerałów.
– Gotuj warzywa tak długo, jak jest to niezbędne (około 15-20 minut). Używaj naczyń do gotowania pod ciśnieniem oraz z podwójnym dnem, dzięki czemu skrócisz czas gotowania, a przez to oszczędzisz witaminy.
– Najlepiej nie przechowuj zupki na następny dzień. Jeśli jest to konieczne, czas przechowywania w lodówce nie powinien przekroczyć 24 godzin.
– Nie wylewaj wody pozostałej z gotowania warzyw. Zawiera ona dużo związków mineralnych, możesz ją podać dziecku do picia w butelce.
– Do zup, purée czy do kremów z warzyw nie zaprawianych mlekiem ani śmietaną dodaj, już na talerzu, jedną małą łyżeczkę oliwy z oliwek.

Polecamy: Warzywa, owoce, nabiał, co po kolei w diecie niemowlęcia

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?