Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Placuszki ziemniaczano-selerowe z dipem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Pieczone placuszki
fot. mat. pras. well-well.eu

Placuszki ziemniaczano-selerowe z dipem - składniki

Na placki:
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1/2 dużego lub 1 mały seler
  • 2-3 szalotki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
  • sól, pieprz
Na dip:
  • 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem, np. marki Well Well
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
  • świeżo mielony pieprz

Placuszki ziemniaczano-selerowe z dipem - sposób przygotowania

  1. Szalotkę pokrój drobno i podsmaż.
  2. Ziemniaki wraz z selerem obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotową masę nałóż do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 20 minut w 180 st. C.
  6. Przygotuj dip: zmieszaj pastę z jogurtem naturalnym, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  7. Gotowe placuszki podaj z dipem.

Nasza rada: weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

Uwaga! Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Zobacz też więcej przepisów na placki dla dzieci

Placuszki ziemniaczano-selerowe z dipem - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: mat. pras. well-well.eu
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?