Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Co podać dziecku na podwieczorek? 5 dobrych pomysłów

| 21.11.2008, aktualizacja: 22.09.2014 | 0

Podwieczorek to dla większości dzieci najmilszy posiłek w ciągu dnia - może być naprawdę pyszny. Zwłaszcza jeśli sama przygotujesz go w domu, najlepiej ze świeżych składników. Zobacz 5 pomysłów na smakowite podwieczorki dla dzieci.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Co podać dziecku na podwieczorek
fot. Fotolia
Żeby dziecku wystarczyło energii aż do kolacji, powinno zjeść podwieczorek. Pamiętasz, jak niecierpliwie czekało się na niego w przedszkolu? I prawie zawsze pani kucharka przynosiła coś pysznego. Małe dzieci uwielbiają podwieczorki – nie ograniczaj się jedynie do słoiczków. Tylko co lubią najbardziej? Oto pięć naszych typów.

1. Kisielek owocowy

(od 7. miesiąca)
Spróbuj zrobić go sama – domowy kisiel jest lepszy i zdrowszy dla dziecka niż gotowy z torebki, kupowany w sklepie. Takie kisiele nie są zresztą polecane dla małych dzieci.
Składniki na kisiel:
  • buteleczka gęstego soku przecierowego (200 ml), np. z czerwonych owoców lub jabłek z porzeczkami
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody
Przygotowanie: Do filiżanki wlej łyżkę soku i łyżkę wody. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Resztę soku wlej do garnuszka, postaw na ogniu i zagotuj. Do gotującego się soku wlej mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaną z wodą i sokiem. Cały czas mieszając, zagotuj i jeszcze 2–3 minuty pogotuj, aż kisiel zgęstnieje. Przełóż do miseczek. Polej niewielką ilością mleka modyfikowanego.

Zobacz też: 6 sposobów, jak uprzyjemnić dziecku posiłki

2. Mus owocowy

(od 10. miesiąca)
Najprzyjemniej zrobić mus owocowy z drobnych, sezonowych owoców. Teraz, gdy nie ma świeżych, wykorzystaj mrożonki, dobre są np. truskawki, maliny, jagody. Dodatek kaszki ryżowej sprawi, że danie będzie bardziej sycące.
Składniki na mus owocowy:
  • 10 mrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki kleiku lub kaszki ryżowej
  • 4 łyżeczki przegotowanej wody
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Truskawki rozmroź, porządnie sparz wrzątkiem. Włóż do porcelanowego kubeczka, rozetrzyj na miazgę, a potem przetrzyj przez grube sitko. Dodaj wodę, kleik ryżowy, dokładnie rozmieszaj. Przed podaniem udekoruj kleksem jogurtu naturalnego.

3. Domowy biszkopt z 4 jajek

(po 12. miesiącu)
To ciasto wychodzi nawet bez dodatku proszku do pieczenia. Biszkopt bez cukru nadaje się dla niemowlaka od 10. miesiąca życia. Na podwieczorek podawaj je ze świeżymi owocami lub przecierem owocowym. Jeśli wlejesz je w formy na muffinki, będzie miało ciekawy kształt i szybciej się upiecze.
Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
  • masło do wysmarowania formy
Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Białka ubij mikserem na sztywno. Do utartych żółtek dodaj pianę z białek i przesianą mąkę. Całość lekko wymieszaj, przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku w 180°C około 20 minut. Kiedy wierzch będzie złoty, sprawdź patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto jest upieczone (po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy).

4. Pieczone jabłko

(od 3. roku życia)
Najlepiej nadają się do niego kwaśne jabłka, np. antonówki czy szare renety. Do dziurki po gnieździe nasiennym przed pieczeniem można też wsypać cukier, włożyć konfitury.
Składniki do pieczonego jabłka:
  • duże kwaśne jabłko
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie: Jabłko umyj i osusz. Nożykiem lub łyżeczką wydrąż gniazdo nasienne. Miód wymieszaj z orzechami, napełnij nim jabłko. Piecz w piekarniku w 180–200°C przez ok. 15 minut. Podaj jeszcze ciepłe, np. z lodami waniliowymi.

5. Panna cotta

(od 2. roku życia)
To pyszny włoski deser na bazie śmietanki. Najlepiej smakuje z sosem owocowym, np. malinowym, truskawkowym (zrobisz go z przetartych owoców – mogą być mrożone) lub po prostu czekoladowym.
Składniki na deser panna cotta:
- 2 szklanki śmietany 22-proc. (lub kremówki)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii
Przygotowanie: Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka, wrzuć je do garnka ze śmietanką, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę rozpuść, zalewając ją 1/3 szklanki gorącej wody, wlej do śmietany i starannie wymieszaj. Rozlej deser do małych miseczek, przelanych zimną wodą. Schłódź w lodówce (aż zastygnie). Wyłóż deser na talerzyki i polej sosem, np. ze zmiksowanych malin lub truskawek. Na koniec udekoruj owocami.

Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka? 10 sprawdzonych pomysłów


td_dopisek.gif

 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?