Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pomysł na jogurt

| 22.07.2011, aktualizacja: 22.07.2011 | 0

Namawiamy, by malec jadł go codziennie, bo jest zdrowy i poprawia odporność.Jogurty jednak bardzo się od siebie różnią. Jak je podać i które są najlepsze?

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
dieta, dziecko, jogurt
fot. Panthermedia
Robi się je z pasteryzowanego mleka, dodając specjalne szczepy bakterii jogurtowych, a często również mleko w proszku. Jogurt ma więcej białka, wapnia oraz witamin z grupy B niż płynne mleko. W dodatku mogą go jeść dzieci, które po wypiciu „zwykłego” mleka mają bóle i „kruczenie” w brzuszku (to jeden z objawów nietolerancji laktozy).

Jednak największym bogactwem jogurtu są dobre bakterie: wzmacniają odporność, zapobiegają zaparciom, wzdęciom, biegunkom. Dlatego obowiązkowo codziennie powinny go jeść dzieci po leczeniu antybiotykami, gdyż odbudowuje on – zniszczoną przez taką kurację – mikroflorę przewodu pokarmowego.

Prawdziwy jogurt podaj dziecku, gdy skończy 10 miesięcy (i nie ma alergii na mleko). Wcześniej może jeść tylko tzw. jogurciki niemowlęce – niektóre rodzaje już po skończeniu pół roku (kieruj się tym, co producent napisał na opakowaniu).

Jogurcik dla niemowląt
Tak naprawdę nie jest to prawdziwy jogurt, bo nie ma w nim aktywnych bakterii (został poddany pasteryzacji, czyli ogrzewaniu). Jest jednak bardzo wartościowy, gdyż wzbogacono go w wapń, magnez i witaminę B2. Po to, by mogły go jeść niemowlęta, obniżono w nim poziom białka (żeby nadmiernie nie obciążać nerek). Nie trzeba go przechowywać w lodówce.

Naturalny

W składzie jest pasteryzowane mleko, mleko w proszku, bakterie jogurtowe (czasem również cukier).
Można podawać: samodzielnie, na słodko (z dodatkiem owoców, miodu, soku), jako baza sosów i chłodników z warzywami, np. z pomidorami, ogórkami.

Nasze propozycje:

Zupa jogurtowa

Składniki:
- 2 szklanki jogurtu
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta soli
Przygotowanie: Jogurt schłodź w lodówce. Orzechy włoskie drobno posiekaj, zrumień w piekarniku, wystudź. Schłodzony jogurt dopraw solą, dodaj orzechy. Wyłóż do miseczek, posyp zieloną pietruszką. Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Koktajl z jogurtu i ogórków
Składniki:
- 1/2 litra jogurtu naturalnego
- koperek
- 2 średnie ogórki
Przygotowanie: Do jogurtu dodaj obrane ze skórki i starte na tarce ogórki oraz drobno posiekany koperek. Podawajz ziemniakami i jajkiem sadzonym.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?