Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jak wybrać dobre pomidory?

| 06.10.2014, aktualizacja: 03.06.2015 | 0

Trudno sobie wyobrazić zupę pomidorową, pizzę czy sos do spaghetti bez pomidorów. Pomidory królują na naszych stołach od lata do późnej jesieni - w tym czasie mają one najlepszy, najpełniejszy smak.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
pomidory
fot. Fotolia

Czym się kierować w wyborze pomidorów?

Jest wiele gatunków pomidorów, mają one różne zastosowanie w kuchni, np.:
  • podłużne pomidory, tzw. jajka, mają niewiele soku, za to wiele miąższu; idealnie nadają się do suszenia;
  • malinowe pomidory - są najsłodsze oraz najpełniejsze w smaku ze wszystkich pomidorów; idealnie nadają do sałatek;
  • zwykłe czerwone pomidory są lekko kwaskowate w smaku; idealnie nadają się do zup.
Wybierając pomidory na straganie lub w sklepie, sprawdźmy, czy nie są zbyt twarde lub niedojrzałe. Jeśli nabędziemy takie warzywa, połóżmy je na kilka dni na parapecie, na słońcu. Powinny nabrać odpowiedniego koloru i smaku. Ważne! Pomidorów nie należy trzymać w lodówce.
Warto również pamiętać, że mniejsze pomidory będą słodsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Aby nie stracić za dużo soku i miąższu, najlepiej kroić pomidora w poprzek gniazd nasiennych (miejsce, gdzie znajdował się ogonek powinny być pośrodku pierwszego plastra). 

Zobacz także: 7 dań z pomidorami - sprawdzone przepisy 

Co zawiera w sobie pomidory?

Pomidory zawierają wiele witamin i soli mineralnych, m.in.:
  • witaminę C (jeden średni pomidor pokrywa około 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę),
  • witaminę E (25% dziennego zapotrzebowania),
  • beta-karoten (prowitamina A) - bierze udział m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry,
  • witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy,
  • witamina PP (pomaga w metabolizmie cukru i cholesterolu we krwi),
  • witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe),
  • potas - ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi (jedzenie pomidorów poleca się po dużym wysiłku, gdy pojawią się zakwasy),
  • wapń, 
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan, 
  • miedź, 
  • kobalt. 
Pomidory przetworzone, np. keczup, zupa pomidorowa, zawierają bardzo dużo likopenu (dwa razy więcej niż surowe pomidory). Likopen to naturalny barwnik, dzięki niemu pomidory są czerwone. To jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. Dieta bogata w likopen zapobiega chorobom serca (m.in. zawałowi), rozwojowi miażdżycy, nowotworowi prostaty.

Polecamy: Pomidory w diecie dziecka
 
Źródło: materiały prasowe Knorr
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?