Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Potrawy, które leczą

| 03.01.2007, aktualizacja: 04.04.2016 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Pam 046-012.jpg
Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem.
Niektóre potrawy posiadają cudowne właściwości i przynoszą szybką ulgę w czasie choroby. Czy wiesz, jak przyrządzić swojemu choremu maleństwu najlepszą zupkę-lekarstwo?
W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia. Nie omijają go także choroby typowe dla wieku dziecięcego, takie jak różyczka, ospa. W czasie choroby zwróćcie szczególną uwagę na dietę malca, wykorzystując w tym celu terapeutyczne właściwości niektórych potraw.

Jak wzmocnić odporność organizmu

W okresie zimowym podajemy dziecku potrawy mające wyjątkowe znaczenie dla wzmocnienia odporności organizmu. Bardzo ważne jest białko (mięso, ryby, warzywa) oraz witaminy, szczególnie witamina C (zawarta w pomarańczach, cytrynach, kiwi, truskawkach, papryce, pomidorach, ziemniakach), chroniąca przed przeziębieniami. Warto wiedzieć, że witamina ta jest bardzo wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych, zmniejszających jej aktywność, dlatego też wskazane jest, aby czas gotowania skrócić do minimum i przygotowywać owoce bezpośrednio przed spożyciem, polewając je dodatkowo sokiem z cytryny, który opóźnia proces utleniania się.
Warto wiedzieć, że niektóre minerały, takie jak żelazo (szczególnie bogate w nie są: wątroba, żółtko jajka, nieco mniej zawierają surowe owoce i warzywa), również wzmacniają system obronny naszego organizmu, chroniąc go w ten sposób przed infekcjami dróg oddechowych.
Nie wszyscy wiedzą, że środki zapobiegające przeziębieniom czy też łagodzące ich objawy znajdują się w lodówce lub w spiżarce.
Niektóre produkty spożywcze, odpowiednio użyte, mogą stać się skutecznym lekarstwem. Poznaj ich właściwości, a szybko znajdziesz w nich sprzymierzeńca w walce z chorobami.

Czosnek – zwalcza infekcje

Czosnek działa niczym antybiotyk, zapobiegając infekcjom, jak również zwalczając je. Jednakże ze względu na jego intensywny zapach wiele mam waha się przed wprowadzeniem go do dziecięcej diety. Tymczasem na wszystko jest sposób. Wystarczy dodać główkę czosnku do gotowanej zupy czy wywaru z warzyw, a charakterystyczny zapach straci swoją intensywność. Innym sposobem jest dodanie rozgniecionego czosnku do oleju stosowanego do przygotowywania sałatek czy purée dla dziecka. Olej taki nabiera delikatnego smaku.
Plasterkami czosnku okładamy bolące miejsce po użądleniach owadów.

Morele a piękna skóra

Owoce te doskonale wpływają na wygląd dziecięcej skóry ze względu na zawartą w nich prowitaminę A, która nie tylko zapobiega wypryskom, swędzeniu czy pieczeniu, ale równie skutecznie chroni przed przeziębieniem. Zimą warto podawać dziecku morele suszone. Można je także stosować jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu oraz sałatek owocowych. Suszone morele zawierają duże ilości żelaza.

Brokuły kontra infekcje

Od kilku lat dostępne są w Polsce zarówno latem, jak i zimą. Niestety, wciąż rzadko stosowane są w diecie dziecięcej, chociaż niewątpliwie posiadają wiele zalet. Mają łagodny, słodkawy smak, zawierają substancje zapobiegające infekcjom, są bogate w błonnik (zaleca się w przypadku zatwardzenia) oraz w beta-karoten (witamina skóry). Zawierają wapń, kwas foliowy, chrom, a także witaminy A, C, E i K.

Cebula idealna na przeziębienia

Stosowanie cebuli w przypadkach przeziębień czy zapalenia gardła jest bardzo popularne. Działa ona również jako środek wykrztuśny. Dlatego też nie powinno jej nigdy zabraknąć w dziecięcej diecie. Ten swoisty cud natury, nie zawsze akceptowany przez dzieci, jest bardzo smaczny i pożywny w zupie kremowej. Ugotuj 2 duże cebule w 1 litrze wody przez około 20 minut. Następnie dodaj dwie łyżki płatków zbożowych lub kaszki manny i gotuj przez następne 10 minut. Po ugotowaniu zmiksuj. Na talerzu dodaj trochę startego sera żółtego. Zupa cebulowa smakuje wszystkim dzieciom, jest pełnowartościowym posiłkiem na kolację.
Surowy sok z cebuli, rozpuszczony w odrobinie wody lub soku pomarańczowego, neutralizującego jego smak, posiada właściwości wykrztuśne, podobnie jak syrop z cebuli (plastry cebuli zasypane cukrem). Szczególnie jest wskazany przy zapaleniu oskrzeli. Aby uniknąć nocnego kaszlu, postaw przy dziecięcym łóżeczku cebulę przekrojoną na pół.

Cytryna i zapalenie ucha

Spośród wszystkich owoców cytryna posiada najwięcej właściwości leczniczych. Działa odkażająco oraz czyni cuda przy infekcjach. Małym dzieciom zawsze podajemy sok z cytryny rozcieńczony wywarem z gotowania warzyw (zawiera dużo soli mineralnych), aby zrównoważyć jego efekt demineralizujący. W przypadku kataru, przeziębienia lub bólu gardła podajemy dziecku trzy razy dziennie szklankę wywaru warzywnego z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz łyżeczką miodu.
W przypadku użądlenia komara lub innego owada posmaruj bolące miejsce sokiem cytrynowym, a następnie przyłóż plasterek cytryny.

Mandarynki i pomarańcze – kiedy nadchodzi grypa

Mandarynki są niezwykle bogate w witaminę C, poza tym bardzo lubiane przez dzieci. Zarówno mandarynki, jak i pomarańcze, pomagają uniknąć przeziębienia, grypy oraz wszelkich infekcji. Podajemy całe owoce lub wyciśnięty sok. Kawałeczki owoców można dodać do papki owocowej.

Jabłko dobre na zatwardzenie

W każdej postaci, surowe, gotowane, tarte czy zmiksowane, jest owocem jak najbardziej wskazanym dla dzieci. Zawiera pektynę, zapobiegającą zatwardzeniu, oraz witaminy antyutleniacze. Przy zatwardzeniu u niemowląt możemy podawać do picia wodę pozostałą z gotowania jednego obranego jabłka. Surowe, starte jabłko jest idealne na zatwardzenie. Przy gorączce możesz posypać je odrobiną cukru pudru.

Miód zwalcza zimno

Używany do słodzenia jest lepszy od cukru, gdyż dostarcza dodatkowo wiele witamin oraz soli mineralnych. Można również smarować nim chleb. Zawiera substancje antybakteryjne i skutecznie łagodzi objawy przeziębienia.
  • Łyżeczka miodu rozpuszczonego w szklance gorącej wody z sokiem z cytryny łagodzi ból gardła oraz kaszel.
  • Ludowa tradycja mówi, że łyżeczka miodu wolno rozpuszczająca się w buzi chroni gardło przed chorobami. Dzieci zwykle to lubią.
  • Przy stosowaniu zewnętrznym miód goi i przyspiesza zabliźnianie ran.

Ziemniaki… i możesz pożegnać się z zapaleniem okrężnicy

Ziemniaki są lekko strawne, dlatego też podajemy je już w pierwszej papce warzywnej. Upieczone, z dodatkiem oleju, są idealne dla dziecka z objawami zapalenia jelit, biegunki lub zatrucia pokarmowego.
  • Sok z surowych ziemniaków (łatwo go zrobić w sokowirówce), rozcieńczony odrobiną wody lub innego płynu, pomoże przy schorzeniach gastryczno-jelitowych. Podajemy sok z jednego ziemniaka trzy razy dziennie.
  • Surowy ziemniak, starty lub pokrojony na plasterki, przynosi ulgę przy zmianach wypryskowych skóry.
  • Para powstająca przy gotowaniu ziemniaków pomaga przy przeziębieniu.

Por leczy chrypkę

Por ma właściwości podobne do cebuli i można go stosunkowo wcześnie wprowadzić do dziecięcej diety. Zawiera dużo wapnia oraz witaminy A i C.
  • Jeśli malec ma chrypkę, podajemy mu do picia wodę pozostałą z gotowania porów.
  • Por przynosi również ulgę przy użądleniach owadów, zmniejsza opuchliznę i łagodzi ból. W tym celu natrzyj użądlone miejsce świeżo ukrojonym plasterkiem pora. Na efekt nie trzeba będzie długo czekać.

Rzodkiewki w walce z zapaleniem oskrzeli

Trudno namówić dziecko do zjedzenia rzodkiewki, ale przy zapaleniu oskrzeli wystarczy zrobić sok i podać go rozcieńczony wodą i osłodzony odrobiną miodu. Napój ten przyczynia się do rozpuszczenia śluzu.

Jogurt wzmacnia siły obronne organizmu

O wiele łatwiej go strawić niż mleko, a posiada takie same właściwości odżywcze, dodatkowo pomaga utrzymać właściwą florę bakteryjną jelit. Wzmacnia siły obronne organizmu i neutralizuje negatywne skutki przyjmowania antybiotyków.
  • Przy anginie i bólu gardła przygotuj okład z jogurtu, smarując nim czysty, ciepły kawałek materiału, który następnie złóż i obwiń szyję dziecka. Na taki okład nałóż wełniany szalik, który pomoże utrzymać ciepło. Szybko przyniesie ulgę.

Marchew przy biegunce

Surowa czy gotowana, marchew nieodłącznie związana jest z dziecięcą dietą ze względu na zawartość witaminy A, ważnej dla oczu i skóry. Jej właściwości ochronne dla jelit, bogactwo soli mineralnych są istotne przy biegunce. Dobrym zwyczajem jest gryzienie surowej marchewki (oczywiście przy pełnym uzębieniu dziecka), co pomaga utrzymać zdrowe zęby i dziąsła. Zimą do soku z mandarynki czy pomarańczy (trzeba go pić codzienne) dodajemy sok z marchwi.
  • Okłady z utartej świeżej marchwi leczą i przynoszą ulgę przy poparzeniach.
Konsultacja: dr Krystyna Polak, specjalista pediatra
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?