Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Potrawy na różne dolegliwości

| aktualizacja: 19.03.2008 | 3

Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
Kiedy Twoje dziecko jest przeziębione, kaszle i ma gorączkę, niektóre potrawy są dla niego prawdziwym lekiem. Niektóre posiadają cudowne właściwości i przynoszą szybką ulgę. Czy wiesz, jak przyrządzić swojemu choremu maleństwu najlepszą zupkę-lekarstwo?

W pierwszych latach życia dziecko często się przeziębia. Nie omijają go także choroby typowe dla wieku dziecięcego, takie jak różyczka, ospa. W czasie choroby zwróćcie szczególną uwagę na dietę malca, wykorzystując w tym celu terapeutyczne właściwości niektórych potraw.


Niestrawność
Jeśli dziecko nie ma apetytu, przez kilka dni nie zmuszaj go do jedzenia. Zaproponuj mu potrawy lekko strawne, jak na przykład rosołek z warzyw z kluskami, purée z ziemniaków, marchwi i selera, zupkę cebulową, gotowane owoce (jabłko lub gruszka) lub pieczone ziemniaki z odrobiną masła. Bez względu na apetyt malca, pamiętaj o podawaniu mu dużej ilości płynów. Najlepszy jest sok jabłkowy oraz rosołek z warzyw (przepis umieszczamy poniżej).

Gazy i wzdęcia
Można tego uniknąć dodając do gotowania majeranek, nasiona kminku lub koperku włoskiego.

Zatwardzenie
Pediatrzy polecają następujące potrawy: kabaczek, boćwina, zielona fasolka, szpinak, brokuły oraz inne warzywa zielone przyprawiane oliwą. Wskazane są również świeże owoce, suszone figi i śliwki oraz jogurt.

Biegunka
Podajemy dużo płynów, rosołek z warzyw, ryż, pieczone jabłko, banan oraz duszoną marchew, ziemniaki, kisiel jagodowy.

Gorączka
Przy braku apetytu lepiej nie nalegać. Podajemy rosołek z warzyw z sokiem cytrynowym, sok z mandarynek lub pomarańczy, herbatkę eukaliptusową lub z kwiatu pomarańczy z miodem, z czarnego bzu, lipy. Kiedy wróci apetyt, wskazane są ulubione potrawy dziecka, rosołek z warzyw z makaronem, purée z warzyw oraz warzywa gotowane z ziemniakami i ryżem. Jeśli chodzi o białko (mięso, ryby, mleko, jajka) lepiej będzie poczekać, aż minie gorączka.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar

Angie_g
Angie_g | 2012-04-26 21:05 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Szpinak zawiera dużo żelaza, a w dużej mierze właśnie ono powoduje zatwardzenia. Niestety ale w tym przypadku całkiem nie trafiona rada.

Odpowiedz

monia29
monia29 | 2008-07-23 11:58 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Po prostu świetne! Często nie wiedzialam, co zaproponować córci do jedzenia, gdy horowała, ponieważ wszystkiego odmawiała - teraz, dzięki Wam, mam nowe pomysły ;)

Odpowiedz

agnes
agnes | 2007-10-31 19:05 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Z tego co wiem rosołek jest niestosowny ponieważ jest ciężkostrawny bynajmniej na mięsku wołowym.Poza tym z tych porad wynika że na wszystko oprócz zatwardzenia mamy podawać rosołek.Super , myślę że rodzice mają lepsze sprawdzone sposoby niż rosołek na wszystko! hahaha

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?