Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Potrzebuje różnorodnego jadłospisu

| 01.08.2007, aktualizacja: 22.08.2007 | 2

Zbyt mało wiemy o żywieniu, by pochopnie wykluczać z diety malca ważne grupy produktów, np. mięso, mleko.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)

Zbyt mało wiemy o przyswajaniu i powiązaniach składników pokarmowych, by pochopnie wykluczać z diety malca ważne grupy produktów, np. mięso, mleko.

Dziecko potrzebuje:
Dużo warzyw – w drugim i trzecim roku zazwyczaj nie brakuje mu owoców i soków. Natomiast większość kilkulatków dostaje za mało warzyw. Na obiad jedzą zwykle makaron z sosem, pizzę, gardząc zupami jarzynowymi. Tymczasem dostarczają one cennego błonnika, dużo soli mineralnych i witamin. Gotuj więc zupy – jeśli Twoje dziecko teraz je polubi, w przyszłości nie będzie sobie wyobrażało bez nich obiadu. Dzięki temu będzie zdrowsze!
Warzywa są źródłem witaminy C (zielona pietruszka, papryka, kwaszona kapusta, kalafior), beta-karotenu, czyli prowitaminy A (warzywa czerwone, pomarańczowe, ciemnozielone). Ponadto dostarczają witamin z grupy B oraz ważnych składników mineralnych: potasu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia. Warzywa (tak jak i owoce) mają właściwości zasadotwórcze, więc powinny być dodatkiem do pokarmów zakwaszających – mleka, mięsa, jajek, produktów mącznych.
Jak często? Najlepiej pięć razy dziennie.

Więcej ryb – tak jak mięso są źródłem białka, a tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela) dodatkowo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających na dojrzewanie mózgu, siatkówki oka i rozwój umysłowy dziecka. Ryby morskie (dorsz, mintaj, morszczuk, panga) dostarczają cennego jodu.
Jak często? Dwa razy w tygodniu.

Chudego mięsa - bo młody organizm potrzebuje więcej białka niż dorosły. Jeśli Twój malec nie chce go jeść, możesz mu podawać potrawy półmięsne, np. naleśniki z mięsem, faszerowaną cukinię, gołąbki czy risotto.
Jak często? 4–5 razy na tydzień.

Masła i oleju – tłuszcze powinny dostarczać 32 procent dziennej ilości kalorii, to nie znaczy, że kanapkę trzeba smarować masłem grubo. Małym dzieciom oprócz olejów i oliwy oraz masła podajemy też inne źródła tłuszczu: mleko, sery (białe i żółte). Co się dzieje, gdy dziecko dostaje ich zbyt mało? Źle przybiera na wadze, wolniej rośnie, ma mało energii. Może też brakować mu witamin A, D, E, K, bo są one rozpuszczalne w tłuszczach. Co więcej, na dietach niskotłuszczowych dzieci szybko głodnieją, więc częściej sięgają po słodycze.
Jak często? Codziennie.

Tekst: Joanna Kieniewicz-Górska

td_dopisek.gif


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

Ida
Ida | 2007-09-02 00:23 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

latwo jest pisac co powinno jesc male dziecko , ale jak zmusic dziecko 12 miesiecy do picia mleka,jedzenia twarozkow czy chleba. Chleb jest odkladany, mleko wypluwane. jedyne co zje to moze serek zolty ale nie zawsze, do picia to tylko woda. kaszki to tylko ryzowe i nie wiecej jak 100 ml nie da sie wmusic w maluszka. Przypuszczam, ze wstret do mleka jest skaza genetyczna, bo mleka nie lubila pic ani babcia moja ani meza, ani maz. ja tez jako male dziecko pilam tylko mleko zimne z butelki a wypluwalam wszystkie kaszki, mleko cieple.

Odpowiedz

Andzia
Andzia | 2007-08-23 00:28 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Co zrobic jesli dziecko nie chce jesc nic innego poza kluskami, chlebkiem z szynka lub serkiem i pomidorem (dobrze ze chociaz jedno warzywko). Moj Alex jadl pieknie zupki i wszystkie warzywa do 11,5 miesiaca. Od tego momentu wszystkie warzywa i miesko ladnie odklada na bok (je sam raczkami - ma 14 miesiecy) I badz tu madry

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?