Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pyszne i zdrowe przepisy dla maluchów od Rybki MiniMini

| 02.12.2015, aktualizacja: 30.12.2015 | 0

Nie masz pomysłu na zdrowe i smaczne danie dla dziecka? Wypróbuj przepisy Rybki MiniMini na śniadania, obiady i kolacje dla maluchów.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
samodzielne jedzenie dziecka
fot. Fotolia

Tegoroczna akcja "Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini" dobiegła końca. Rodzice przez ponad miesiąc przesłali setki przepisów, a każdy został sprawdzony przez dietetyka z Instytut Żywności i Żywienia. Wszystkie inspiracje na pyszne i zdrowe dania dla maluchów można znaleźć na stronie www.gotujzdrowo.miniminiplus.pl. A poniżej 5 wybranych, zwycięskich przepisów z każdej kategorii - śniadanko, coś na ząb, obiadek, podwieczorek i kolacja. Jeżeli nie macie pomysłu na pożywne śniadanko, szukacie przepisu na zdrowe ciasto lub smaczną przekąskę nie zawierającą zbyt dużej ilości cukrów i tłuszczu, koniecznie sprawdźcie te przepisy!

Kategoria: Śniadanko - Jaglanka ze słoiczka z owocami i jogurtem 

Składniki
•    4 łyżki płatków jaglanych
•    1 łyżka płatków owsianych
•    3 małe jabłka
•    5 daktyli
•    1 banan
•    garść mrożonych malin
•    400 ml wody
•    5 łyżek jogurtu naturalnego
 
Przygotowanie
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Banana obierz i pokrój w plasterki. Do rondelka wlej wodę, dodaj daktyle, jabłka i banany. Wsyp płatki jaglane i owsiane i gotuj ok.10 minut. Na koniec wsyp maliny, zdejmij z ognia i ostudź. Kiedy danie osiągnie temperaturę pokojową, przełóż do słoiczków i udekoruj kleksem z jogurtu.

Przepis pani Katarzyny

Kategoria: Coś na ząb - Zdrowe lody

Składniki
•    2 szklanki naturalnego jogurtu 
•    1 szklanka borówek amerykańskich
•    3 szklanki truskawek
•    3 łyżki stołowe miodu 

Przygotowanie
Zmiksuj truskawki z borówkami, dodaj 2 szklanki jogurtu naturalnego i 3 trzy łyżki miodu. Przygotuj opakowanie lub specjalne foremki do lodów, wyłóż do nich masę owocowo- jogurtową i włóż do zamrażalnika  na 3-4 godziny.

Przepis pani Dominiki

Kategoria: Obiadek - Zapiekanka z ciecierzycy

Składniki
•    4 ziemniaki
•    1/4 brokuła
•    2 marchewki
•    1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
•    3 łyżki kleiku kukurydzianego
•    1 jajko
•    2 łyżki oliwy
 
Przygotowanie
Warzywa umyj, obierz, pokrój, ugotuj osobno. Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Masę ziemniaczaną podziel na trzy części: do jednej dodaj brokuły, do drugiej marchewkę, do trzeciej ciecierzycę. Każdą z mas zmiksuj i wymieszaj z łyżką kleiku. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Wkładaj warstwami poszczególne masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekaj około 25 minut.

Przepis pani Beaty

Kategoria: Podwieczorek - Ciasto marchwiowe bezglutenowe

Składniki
•    1 kg marchewki (po starciu na drobnej tarce wychodzi ok. 3 szklanki) - ja dałam troszkę mniej
•    2 szklanki mąki mąki gryczanej
•    3/4 szklanki oleju
•    1 pomarańcza
•    2 szklanki mieszanki rodzynek
•    1/2 szklanki wiórek kokosowych
•    2 łyżeczki cynamonu
•    2 łyżki soku z cytryny
•    płaska łyżeczka soli
•    pełna łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
•    pełna łyżeczka sody

Przygotowanie
Rodzynki wymieszaj z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych, skośnych oczkach. Marchew wymieszaj z wiórkami kokosowymi, namoczonymi i zblendowanymi bakaliami, sokiem z cytryny i olejem. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i opcjonalnie miód. Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto.
Ciasto piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 - 50 minut, po czym wyjmij, ostudź i  posyp tym, na co masz ochotę. Gotowe!

Przepis pani Wioli

Kategoria: Kolacja - tapioka z musem jabłkowym

Składniki
•    Tapioka
•    Mleko
•    Laska wanilii
•    Mus jabłkowy
•    Cynamon

Przygotowanie
Tapiokę namocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedź. Do garnka wlej mleko, wrzuć ziarenka wanilii, tapiokę i gotuj na "wolnym ogniu” do wchłonięcia płynu. Podawaj z ulubionym musem, posypane cynamonem. Możesz podać również jako deser na ciepło lub na zimno.

Przepis pani Eweliny

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?